Tvaroh je bezesporu vděčný produkt, který si lze vyrobit i doma, pokud máme dost mléka. Ať už si ho koupíme či vyrobíme, existuje nespočet receptů, které se z tvarohu dají vykouzlit. O tvarohu se říká, že je bílé zlato. Vynikající je na mnoho způsobů – na sladko, do koláčů, na slaný způsob, do salátů i pomazánek. Ovšem jeho hodnota se neukrývá pouze ve výtečné chuti, ale i zdraví prospěšných vlastnostech.
Tvaroh je oblíbenou potravinou všech sportovců a lidí držících diety. Jedná se o vysoce koncentrovanou bílkovinu, jež v sobě ukrývá pouhé minimum sacharidů a potěší i množstvím vápníku. Tvaroh není jen běžná potravina, ale pochoutka pro každého, kdo se zajímá o zdravou výživu a není mu lhostejné jeho zdraví a tělo.
Tvarohové placičky
Na tvarohové placičky budeme potřebovat: 20 dkg měkkého tvarohu, 15 dkg strouhanky do těsta, 1 vejce, 2 lžíce másla, pažitka, sůl, dále pak na obalení ještě 1 vejce a strouhanku.
Máslo utřeme s vejcem, přidáme tvaroh, jemně nasekanou pažitku, strouhanku a vytvoříme tužší těsto. Vytvoříme z těsta placičky a namáčíme do vejce a obalíme ve strouhance. Pro zdravější verzi je opečeme v troubě na pečicím papíru. Méně zdravější verze umožňuje smažení po obou stranách. Podáváme je s dušenou zeleninou.
Tvarohové halušky
Potřebovat budeme ½ kg tvarohu, 20dkg hrubé mouky, 6 dkg másla, 2 vejce a špetku soli.
Tvaroh s moukou zpracujeme, přidáme změklé máslo (může být Hera), následně přidáme vejce a osolíme. Z těsta vykrajujeme pomocí lžíce namočené do vody halušky, zavaříme je ve vařící a mírně osolené vodě. Po chvíli slijeme přes cedník a necháme okapat. Na talíři je přelijeme rozpuštěným máslem, sypeme cukrem a strouhankou opraženou na sucho.