Krůtí maso je oblíbenou zdravou potravinou snad v každé kuchyni. Jestliže tedy váháte, co připravit k obědu, podívejte se na recepty, jak připravit výborné krůtí stehno.
Krůtí stehno na rozmarýnu a česneku
Na tento recept budete potřebovat:
- dvě krůtí stehna
- olivový olej
- lžičku sušeného, případně dvě snítky čerstvého, rozmarýnu
- zhruba pět stroužků česneku
- sůl s pepřem na dochucení
Postup přípravy:
- Kůži na stehnech na pár místech lehce nařízněte a do vzniklých otvorů vložte kousky česneku.
- Jestliže máte čerstvý rozmarýn, pak ho můžete zapíchat do masa, aby během pečení nespadl.
- Maso potřete olivovým olejem, osolte a opepřete dle chuti a následně nechte alespoň hodinu marinovat, lépe však přes noc.
- Troubu poté rozpalte na 180 °C, maso přikryjte alobalem a vložte do trouby.
- Po deseti minutách stáhněte teplotu o 20 °C a nechte péct alespoň půl hodiny, dle potřeby můžete podlévat.
- Na posledních deset minut zvyšte teplotu na 180 °C, maso odkryjte a nechte dopéct.
- Jako příloha se skvěle hodí například rýže.
Krůtí stehno na cibulce
Budete potřebovat:
- 300 gramů cibule
- 50 gramů másla
- 100 ml vody
- koření na kuře
- sůl
Postup přípravy:
- Oloupané cibule si nakrájejte na čtyři díly a pak na proužky.
- Dno pekáče vymažte rozpuštěným máslem a vysypte nakrájenou cibulí.
- Poté nasolte maso, položte ho na cibuli kůží nahoru.
- Kůži potřete rozpuštěným máslem, alespoň jednu lžíci si nechte ještě na později na dopečení.
- Podlijte dostatečným množstvím vody a zakryjte maso alobalem.
- Pečte zhruba hodinu na 170 °C, kontrolujte měkkost masa.
- Ve zbylém másle rozpusťte koření, potřete jím maso, nechte odkryté a při vyšší teplotě nechte dopéct kůži dozlatova.
- Jako přílohu můžete zvolit například bramborový knedlík.
Krůtí stehno na bramborách
Budete potřebovat:
- 1,5 kilogramu masa
- tři stroužky česneku
- dijonskou hořčici
- tymián
- olivový olej
- mrkev
- brambory
- petržel
- sůl a pepř
Postup přípravy:
- V misce smíchejte rozehřátý med, prolisovaný česnek, hořčici, tymián a lžíci olivového oleje.
- Krůtí stehna důkladně nasolte a opepřete a nechte chvíli odpočinout v lednici.
- Poté maso naložte do připravené marinády a dejte do pekáčku.
- Troubu předehřejte na 150 °C, pečte zhruba 1,5 hodiny.
- Poté do pekáče přiložte nakrájené brambory, petržele a mrkve.
- Následně dejte ještě na 45 minut dopéct.
Pečené krůtí stehno je velmi jednoduchý pokrm na přípravu, jistě však potěší každého strávníka.