O tom, že jsou některé potraviny velmi zdravé, není pochyb. Mnohé z nich dokáží i léčit řadu zdravotních neduhů. Již naši předkové to věděli a využívali mnohé z nich jako prevenci různého onemocnění, ale i pro zvýšení vitality.
Pro některé potraviny nemusíte ani chodit daleko, někomu rostou na zahradě. I když je dnes v módě opěvovat tzv. superpotraviny, věřte, že i ty zdánlivě obyčejné mají neobyčejně pozitivní přínos pro lidské zdraví. Tudíž pro vás nebude nic těžkého zařadit je do svého jídelníčku.
Vlašské ořechy
Obsahují koktejl minerálů, vitamíny skupiny B a kladně působí na nervovou soustavu. Jejich konzumace prospívá i kráse: pokožce a vlasům. Dále jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin a aminokyselin. Výtažku z těchto ořechů pomáhají léčit rány, příznivě působí i na mužskou potenci a pohyb spermií. Posilují obranyschopnost organismu, podporují duševní rovnováhu a fyzickou aktivitu.
Hrušky
Existuje velmi mnoho odrůd hrušek, ale všechny mají pozitivní přínos pro zdraví člověka. Pyšní se vysokým obsahem draslíku, provitamínem A, vitamíny skupiny B, trošku vitamínu C, nízké množství bílkovin a sacharidů. Výtečně ovlivňují činnost střev a zrychlují střevní peristaltiku. Váží na sebe těžké kovy, odvodňují, snižují krevní tlak. Působí žlučopudně a močopudně.
Okurky
Jsou zásobárnou vody, mají nízkou nutriční hodnotu a mimořádně léčivé účinky. Obsahují provitamín A, vitamíny B, C, E, K, draslík, sodík, hořčík, železo, fosfor, křemík, síru a malé množství proteinů a sacharidů. Okurky mají detoxikační schopnost, podporují vylučování odpadních látek. Pomáhají s ledvinovými a srdečními problémy, blahodárně působí i na prostatu.
Hlíva ústřičná
O houbách se všeobecně ví, že jsou pro lidské zdraví přínosem. Hlíva se používá i jako pomocný prostředek v boji s bradavicemi a jinými nemocemi virového původu. Má zmírňující účinky při onemocnění kloubů. Obsahuje vysoký podíl minerálních látek a využívána je také při léčbě kožních ekzémů, hemeroidů a popálenin.