O zdravé stravování je poslední dobou velký zájem. Není také divu, když se člověk rozhlédne kolem sebe a vidí ne příliš staré lidi zápasit s různým onemocněním (vysoký cholesterol, cukrovka, infarkty, obezita a další). Lidé konečně přestávají podceňovat důležitost zdravého stravování a pozornost směřují nejen na snídaně, obědy, ale i večeře.
Právě večeře bývá jedním z hlavních jídel, kdy se v pracovním týdnu má možnost setkat u stolu celá rodinka. Není se čemu divit, že si každá hospodyňka přeje, aby zakončení dne pro rodinu bylo nejen chutné, příjemné, ale i zdravé.
Losos v alobalu se zeleninou
Večer je dobré soustředit se na bílkoviny a zeleninu. Zatímco pečivo, ovoce, kaše z ovesných vloček, rýžová kaše apod. jsou vhodné pro dopoledne, večer si žádá lehkou, leč sytou stravu zakládající se převážně na bílkovinách. Losos je nejen zdravá ryba, ale i chutná a poměrně rychle připravená. Připravit lze na mnoho způsobů: losos na rajčatech, losos na kopru, losos zapečený se sýrem…k tomu doporučujeme listovou a jinou zeleninu.
Kuře s kurkumou a quinoou
Kuře nakrájené na kostičky vložíme na pánvičku, zakapeme olivovým či avokádovým olejem a okořeníme: sůl, pepř, kurkuma. Podlijeme lehce vodou a vaříme na plotýnce, podle nutnosti podléváme vodou, ale jen jemně. Necháme vodu vyvařit, jakmile je kuře hotové, odstavíme z plotýnky. Mezi tím jsme si dali vařit quinou, kterou jsme prvně propláchli na sítu proudem vody. Quinou i kuře dáme na talířek a přidáme zeleninovou oblohu.
Tuňákový salát
Potřebovat budeme konzervu tuňáka, vajíčka, zeleninu a quinou s bulgurem. Vajíčka si uvaříme na tvrdo, povaříme i quinou, nakrájíme si zeleninu na menší kousky. Do mísy pak vyklopíme tuňáka, vmícháme zeleninu, quinou s bulgurem, vajíčka nakrájená na kostičky. Osolíme, opepříme, zakapeme šťávou z citronu a podáváme.
Quinoa kaše
Máte-li rádi sladké večeře, pak díky vysokému obsahu bílkovin je vhodná právě quinoa, kterou jsme zmínili už v předešlých dvou receptech. Quinou povaříme a jakmile se vypaří voda, nalijeme rostlinné mléko (mandlové nebo kokosové) a ještě vaříme. Jakmile získáme kašovitou konzistenci, přidáme trochu medu nebo javorového sirupu (každý jak má rád). Vložíme na talířek, rozmícháme v kaši trochu kokosového oleje a dochutíme – skořicí, strouhanou hořkou vysokoprocentní čokoládou apod.
Rada na závěr: Jestliže vás večer honí mlsná, klidně si po zdravé a chutné večeři dopřejte i domácí tvarohový dezert. Tvaroh, javorový sirup + jakákoliv další ingredience: kakao, skořice, borůvky, jahody, semínka. Je to mnohem lepší, než se poté dojídat nezdravými pochoutkami.