Avokádo je plod, u kterého mnoho lidí nedokáže jednoznačně určit, zda se jedná o ovoce či zeleninu. Jedná se o plod hruškovce přelahodného a jak již samotný název vypovídá, i avokádo má výraznou chuť, kterou si jednoduše nejde nezamilovat. Je až s podivem, kolik lidí se cíleně avokádu vyhýbá – nezáleží teď na důvodu – a odmítá si jej pustit do kuchyně. A to je škoda. Pravdou je, že s avokádem se dá velice dobře pracovat a s jeho pomocí můžete dát vzniknout lahodným pokrmům, kterým neodoláte. Skutečnost, že se lidé – byť neoprávněně – avokádu vyhýbají, byla impulsem pro napsání dnešního článku, ve kterém vám představíme 3 chutné recepty, kde avokádo – jak jinak – hraje hlavní roli. Tak co – troufnete si ochutnat?
1. Avokádová pomazánka
Potřebujete:
- 200 g tvarohového sýra (nejlépe s pažitkou)
- avokádo
- rajče
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce citronové kůry
- sůl, pepř a cukr na dochucení
Příprava:
- Smetanový sýr prošlehejte pomocí vidličky.
- Smíchejte s citronovou kůrou.
- Avokádo nasekejte najemno a smíchejte se sýrem.
- Rajčata nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte a vše pečlivě smíchejte.
2. Studená avokádová polévka
Potřebujete:
- 2 avokáda
- 600 ml podmáslí
- hrst vlašských ořechů (nasekaných)
- 6 snítek kopru
- půlku červené cibule
- půlku salátové okurky
- sůl na dochucení
Příprava:
- Avokáda omyjte, oloupejte, nakrájejte na větší kousky a rozmixujte.
- Do mixéru přidejte podmáslí, ořechy, kopr, cibuli, sůl a šálek vody.
- Nechte cca hodinu odpočinout v lednici.
- Okurku omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Polévku nalijte do misky a podávejte s kostičkami okurek.
3. Avokádové sušenky
Potřebujete:
- půlku avokáda
- 100 g másla
- 120 g smetanového sýra
- 120 g moučkového cukru
- 230 g hladké mouky
- půl lžičky jedlé sody
Příprava:
- Avokádo oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vidličkou rozmačkejte na kaši.
- K avokádu přidejte smetanový sýr, máslo, cukr, citronovou šťávu a vše ušlehejte.
- Mouku prosejte s jedlou sodou a promíchejte.
- Těsto dejte na cca 20 minut do lednice.
- Poté těstem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem vytvořte kopečky.
- Pečte na 190°C cca 12-15 minut.