Recept na sýrovou roládu se zaručeně neztratí žádné hospodyňce, a proto i vám jistě přijde vhod. Sýrová roláda byla jakousi klasikou na přelomu 70. a 80. let, kdy byla považována za zlatý hřeb pohoštění. Kdo byl v té době pozván k někomu na oběd, mohl se spolehnout, že mu bude sýrová roláda předložena jako naprostá špička ledovce. Není se proto čemu divit, že je recept na sýrovou roládu tak oblíbený a v mnoha rodinách se dokonce dědí z generace na generaci. I my vám dneska představíme velice chutný a na přípravu jednoduchý recept na sýrovou roládu, se kterou u svých strávníků zaručeně zabodujete!
Recept na sýrovou roládu, aneb každý dle svého gusta
Základem sýrové rolády je roztavený sýr – nejčastěji eidam. Co se týče náplně, může mít sýrová roláda tisíce podob a každý si ji může připravit dle svého gusta. Příprava není vůbec složitá a zabere vám jen pár minut. Roládu můžete podávat jako chutný předkrm nebo lahodné jednohubky.
Co je potřeba na přípravu:
- 15-19 plátků tvrdého sýra (nejlépe eidam)
- 200 g šunky
- 1 červená paprika
- NÁPLŇ:
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce majolky nebo tatarky (dle vaší chuti)
- 200 g pomazánkového másla
- 3 vajíčka
Postup přípravy:
- Vajíčka uvařená natvrdo nastrouhejte a smíchejte s hořčicí, majolkou nebo tatarkou a pomazánkovým máslem. Náplň důkladně promíchejte a nechte odpočinou v lednici.
- Na plech položte alobal nebo pečicí papír, na který vyskládejte plátky sýru tak, aby se na každé straně alespoň o 1 cm překrývaly.
- Takto připravený plech vložte do předem vyhřáté trouby na 150°C a počkejte, dokud se sýr nerozehřeje a v místech, kde se jednotlivé plátky překrývají, se nespojí.
- Plech vyjměte z trouby a sýr na alobalu nebo pečícím papíru sejměte na pracovní desku.
- Na sýr vyskládejte plátky šunky, rozetřete pomazánku a navrch poskládejte na plátky nakrájenou červenou papriku.
- Poté roládu sviňte, zabalte o alobalu a nechte ztuhnout v lednici nejlépe do druhého dne.