Čerstvé langoše, jejichž vůně se line okolím, si s chutí dopřeje většina z nás, ať už si zajdeme na pouť, jarmark či jinou akci, kde jsou tyto původem maďarské placky z kynutého těsta zažitou klasikou. Podávají se potřené kečupem a posypané nastrouhaným sýrem. Možná i vám stánkové langoše nesmírně chutnají, ale nechcete si je dopřávat jen tehdy, kdy se u vás v okolí objeví nějaká kulturní akce.
Do dnešního článku jsme pro vás ukryli jednoduchý recept, díky kterému si chutné langoše jako ze stánku připravíte i doma. Jejich příprava je nejen časově, ale i finančně nenáročná, což určitě oceníte s nadšením!
Recept na langoše
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 4 dl mléka
- 1 balíček droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- sýr na nastrouhání dle chuti
- kečup
Postup přípravy:
Mléko nechte lehce zahřát a vlažné jej smíchejte s cukrem a rozdrobeným droždím. Kvásek nechte alespoň 5 minut vzejít pěkně v teple. Mezitím smíchejte mouku se solí a prosejte ji do větší misky. Přidejte kvásek a vypracujte těsto – můžete ručně nebo za pomoci hnětače, zkrátka jak je vám libo. Připravené těsto nechte minimálně 30 minut kynout v teple a poté jej na pomoučeném vále vyválejte na cca 2 cm široký plát. Pomocí kulaté formy vykrojte kolečka, která ještě nechte 10 minut vykynout. Na pánvi si mezitím nechte rozpálit vyšší vrstvu oleje – nejlépe se však langoše dělají ve friťáku, ale pokud jej nemáte, postačí vyšší pánev nebo hrnec – kde nakynutá kolečka osmažte dozlatova z obou stran. Hotové langoše doporučujeme nechat odpočinout na papírovém kapesníku nebo kuchyňské utěrce, která z nich vysaje přebytečný olej. Ve finále už jen stačí langoše potřít kečupem a posypat vrstvou strouhaného sýra.