Většina z nás ví, že cukr není nejzdravější potravina, přesto máme ale čas od času chuť na něco sladkého. Nabízí se tedy otázka: Jak mlsat a přitom najít zdravější alternativu? Některá umělá sladidla někdy mohou přidat ještě více kalorií a chemikálií než cukr. Zkuste některé z následujících substitucí cukru, které jsou přírodní a zdravější variantou.
Agávový sirup
Tento sirup používali už Aztékové. Chuť agávového sirupu připomíná med, přitom pochází ze stejné rostliny jako tequila. Je ideální do horkého i ledového čaje.
Javorový sirup
Výhod javorového sirupu je spousta: pochází přímo z mízy rostliny a obsahuje více než 50 antioxidantů.
Med
Díky včelám získáváme tuto zlatavou sladkou nádheru. Med je plný antioxidantů, navíc pomáhá při nemocech či škrábání v krku.
Kokosový cukr
Dejte si trochu tropiky u vás doma a vmíchejte kokosový cukr do svého ranního smoothie. Je vyrobený z mízy kokosových květů a je 100 % přírodní. Je plný draslíku, který pomáhá udržovat silné kosti.
Hnědý rýžový sirup
Ano, tento sirup pochází z hnědé rýže. A stejně jako tato rýže obsahuje spoustu vlákniny. Nabitá je i obsahem fruktózy. Je vhodné ho přidat do domácího chleba nebo domácích müsli tyčinek.
Skořice
Okořeňte si svou ranní kávu skořicí. Toto skvělé koření dodá kávě sladkost a posílí imunitu. Přitom neobsahuje žádné kalorie.
Rozinky
Buďte trochu kreativní a zkuste si rozmixovat rozinky v mixéru. Jsou plné antioxidantů a vlákniny. Proto je vhodné jimi nahradit cukr zejména při pečení a vaření.
Banán
Také banán je sladké ovoce, které můžeme rozmixovat a využít ho při pečení jako sladidlo. Zkuste například anglický banánový chléb.
Sladový výtažek z ječmene
Vyrábí se z ječmene, a je plný bílkovin. Hodí se na přípravu ořechového či dýňového koláče. Je to tmavý sirup, který velmi připomíná melasu a zlepší chuť jakéhokoli pečiva.