Už dávno je vědecky potvrzeno, že překyselený organismus představuje riziko pro vznik závažných onemocnění. Může to být cukrovka, neplodnost, osteoporóza, ale i rakovina. Na vině je především nezdravý způsob života. Co vše se odehrává v těle, když je překyseleno, a jak opět nastolit ve vnitřním prostředí rovnováhu?
Lidské tělo si lze představit jako složitou továrnu, kde souběžně probíhají všelijaké biochemické procesy. Aby náš organismus dobře fungoval, musí v něm být nastolená rovnováha. Týká se to poměru mezi zásaditými a kyselými látkami, které popisuje hodnota pH. Vyšší hodnota značí, že v organismu převažuje mírně zásadité prostředí – to je pro správné fungování našeho těla ideální. Správné hodnoty se dle odborníků pohybují kolem 7,3 – 7,7 přičemž platí, že nižší či vyšší pH může být pro člověka i smrtelné.
Co stojí za překyselením organismu?
Dnešní moderní civilizace má problém spíše s jevem, kdy je vnitřně tělo leptáno přemírou kyselých látek. Na vině je nezdravý životní styl: alkohol, cigarety, stres, nedostatek pohybu, nevhodný jídelníček. Kyselé prostředí v těle způsobuje především káva, maso, cukr, bílá mouka. Když se prostředí v naší „továrně“ zhoupne ke kyselému, snaží se imunita nastartovat procesy, jež by vrátily hodnoty zpět do normálu.
Příznaky nenechají samozřejmě na sebe dlouho čekat. Pocítíme změnu váhy, apatii, únavu, průjem či zácpu, ekzémy, bolest a ztuhlost svalů, padání vlasů a další. Chronické překyselení pak vede k výše zmiňovaným nemocem + ještě dodáme kvasinkové infekce, nadváhu, diabetes.
Jarní detoxikační kúra nemusí omezovat
Jarní detoxikační kúra je proces, který nás nemusí přitom nijak omezovat. Přesto účinky pocítíme již po několika dnech. Je nutné myslet na to, že tělo se jedů zbavuje postupně, proto je potřeba nepolevit a vydržet. Je vhodné jíst dostatek zelených potravin, jako je například zelený ječmen, chlorella nebo spirulina. Důležitý je rovněž přísun vlákniny a pitný režim.
Nevhodné jsou naopak polotovary, cukry, potraviny z bílé mouky, omezit se doporučuje vejce, maso a lepek. V našem civilizovaném světě ztratila potrava svůj význam a hodnotu. Jídlo dnes vnímáme víceméně jako hmotu k naplnění žaludku, místo abychom se pozastavili nad jídlem, jako výživou pro naše buňky.
Do jarního jídelníčku zařadíme kořenovou a listovou zeleninu, ovoce, zeleninové i ovocné šťávy, tofu, ořechy, semínka. Detoxikace je proces očisty těla, během kterého se zbavujeme jedů. Dobře provedená očistná kúra přináší zdraví, zbavuje únavy a harmonizuje tělo i mysl. Stimuluje samoléčebné procesy a docílíme tak čistší krve, lymfy, podpoříme činnost střev, jater a ledvin.