Výtečná zpráva pro všechny, kteří milují čokoládu. Vědecky bylo podloženo, že čokoláda pozitivně ovlivňuje vysoký krevní tlak a má mnoho dalších pozitivních vlastností. Ovšem pouze budeme-li se bavit o hořké čokoládě. Na běžně prodávané laciné parodie typu (mléčná čokoláda) raději nemyslete.
Zjistilo se, že hořká čokoláda vylepšuje rozpoznávací schopnosti u seniorů, vylepšuje pohybové funkce u pacientů s onemocněním periferních cév a známá je i pro své antioxidační vlastnosti. Obsahuje přibližně šedesát látek, jež mají na lidský organismus kladný vliv.
Už Casanova podlehl kouzlu čokolády
O jejich blahodárných účincích věděli již staří Mayové a Aztékové, kteří hořkou čokoládu využívali na popáleniny, rány a střevní potíže. Někdy v 17. a 18. století se čokoláda prodávala dokonce i v lékárnách, jako prostředek proti horečce, poruchám trávení či nespavosti. Podávala se novopečeným maminkám po porodu a mužům na podporu erekce. Vliv čokolády na mužskou výkonnost využíval už aztécký král Montezuma II, který popíjel čokoládovou pochoutku ve zlatých pohárcích, ovšem nebyl jediný, kdo jejímu čaru propadl – kouzlu čokolády podlehl i Casanova.
Čokoláda a její blahodárné účinky
V současné době vědci stále zkoumají vliv čokolády na lidské zdraví. Nejlepších výsledků se dočkala bezpochyby kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa. Ovšem všeho moc škodí! Obsahuje poměrně dost tuků a je kalorická, takže optimální denní dávka je přibližně 50 gramů. S čím vším čokoláda ještě pomáhá?
- Má protizánětlivé účinky
- Snižuje krevní tlak
- Snižuje riziko vzniku rakoviny
- Dodává tělu energii – má povzbuzující účinky
- Blahodárně působí také na pokožku
- Obsahuje řadu minerálních látek
Mayská horká čokoláda – recept
- Litr 12% smetany
- 1 červenou chilli papričku (rozpůlenou a zbavenou semínek)
- Vanilkový lusk
- Skořice
- 200 g rozlámané kvalitní hořké čokolády
- Med podle chuti
- Kakoo na ozdobu
- Šlehačka
Příprava
Do rendlíku dáme 400 ml vody a chilli papričku – přivedeme k varu a vaříme, než se polovina vody vyvaří. Zbylou vodu scedíme a dáme bokem (cca 200 ml).
V druhém rendlíku zahřejeme smetanu, vanilku, skořici – jakmile se tvoří bublinky, ztlumíme a přidáme čokoládu i med. Mícháme, než se čokoláda rozpustí, vytáhneme vanilkový lusk a skořici. Přiléváme postupně vývar z chilli papričky, ale ochutnáme, abychom neudělali čokoládu velmi ostrou. Čokoládu nalijeme do hrníčku, ozdobíme šlehačkou a poprášíme kakaem.