Muffiny se řadí mezi vynikající moučníky. Mnohdy jsou dokonce označovány i za koláče. Popravdě řečeno, ve sladké podobě je takto označovat klidně můžeme. Pokud chcete mít doma na stole vynikající sladkost, která člověku určitě zlepší náladu, pak se muffiny stoprocentně budou hodit. Obrovskou výhodou přípravy muffinů je především její neskutečná rychlost a také jednoduchost. Muffiny dle receptu zvládne upéct prakticky každý člověk. Soustřeďme se tedy na jejich výrobu a ukažme si základní recept na tuto skvělou pochoutku. Než k tomu ale přejdeme, je nutné si o muffinech ještě něco říct.
Co je muffin?
Slovo muffin je v našich podmínkách poměrně obvyklé a většina lidí si pod muffinem představí určitý typ koláče, který vypadá tvarově jako dort ve zmenšeném provedení. Nejčastěji muffin ale není sladký. Těsto, z něhož je upečený připomíná jakousi kukuřičnou či chlebovou směs. Klasické kynuté muffiny se ostatně prodávají v McDonalds a dalších sítí fastfoodů. Ve spojených státech amerických se ale jedná spíše o kukuřičné dortíky, které se podávají třeba s chilli kořením anebo s jinými ingrediencemi.
Nezbytné mucinové formy
Než začnete s přípravou muffinů, jistě si obstarejte mucinové formy. Základní se vyrábějí z papíru a jsou maximálně levné. Klidně si nemůžete koupit i nerezové formy na muffiny. Doporučit bychom ale měli formy ze silikonu, které jsou ohebné a také se perfektně umývají.
Recept na muffiny
Ingredience:
- 250 gramů ideálně hladké mouky
- 100 gramů třtinového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vajíčka
- vanilkový cukr, optimální je smíchat vanilkový lusk s cukrem klasickým
- 200 mililitrů mléka
- dle chuti můžete přidat i jogurt
- 85 gramů másla na rozpuštění
- špetku soli
Veškeré ingredience bychom měli smíchat a nechat péct v předem vyhřáté troubě na nějakých 180 stupňů zhruba 25 minut. Na barvě muffinů většinou zhruba poznáme, kdy jsou již hotové.