Pokud rádi vaříte, jistě budete souhlasit s tím, že bez pořádné pánve se neobejdete. Používáme je na vaření, dušení, grilování i smažení. Jste si ale jisti, že ve své kuchyni najdete všechny pánve, které by tam neměly chybět?
Jejich výběr bychom měli podřídit tomu, jaká jídla nejčastěji připravujeme. Důležitým kritériem je také počet osob, pro který nejčastěji vaříme.
Určitě vás potěší nepřilnavost či kovuvzdornost povrchu – tedy odolnost vůči kovovému náčiní. Pokud doma vaříte na indukční desce, vždy se ujistěte, že jste vybrali pánev na indukci. Ta musí mít speciální feromagnetické dno. Ostatní druhy ohřevu zvládají pánve obvykle bez obtíží.
Pozornost věnujte i materiálu. Vyrábějí se pánve nerezové, měděné, kameninové, s keramickým povrchem, litinové nebo třeba teflonové. Každý druh má jiné přednosti a každému kuchaři se lépe vaří na jiném typu povrchu, proto i toto kritérium neopomeňte zahrnout do rozhodování.
Pánve wok pro milovníky asijských jídel
Pokud máte tuto šikovnou pomocnici doma, pravděpodobně jste už sami zjistili, jak široké má využití. Její netradiční tvar je ideální nejen na tradiční smažení či opékání. Pánve wok jsou totiž hluboké, široké a oblé a proto se snadno promění na hrnec pro vaření ve vodě nebo v páře. Jsou perfektní pro přípravu klasické „číny“, chutných omáček, polévek, ale i pro pražení ořechů nebo popcornu. Vysoké stěny pánve wok rovnoměrně rozvedou teplo. Příprava pokrmů je rychlá, jídla připravíte najednou i větší množství a suroviny si uchovají svou lahodnou chuť i prospěšné živiny a vitamíny.
Pánve na palačinky pro ta nejsladší rána
Máte rádi palačinky, ale trápíte se při jejich smažení? Pokud se vám trhají nebo připalují, zachrání vás kvalitní pánev na palačinky. Spojení nepřilnavého povrchu a velmi nízkých okrajů přináší ty nejlepší výsledky. Pro fanoušky slaných snídaní na této pánvi můžete připravit i vajíčka s plátky slaniny.
Kulaťoučké lívance? Bez pánve není šance!
Pánve na lívance nesmí chybět v žádné kuchyni. Ať už pracujete na pánvi se čtyřmi nebo až se sedmi oky, příprava sladké dobroty je rychlá a nenáročná. Jako mávnutím kouzelné hůlky bez zbytečné námahy vyčarujete dokonale stejné tvary. Otáčení lívanců usnadňuje nepřilnavý povrch. Opět doporučujeme vyzkoušet i slanou snídani. Na pánvi na lívance zcela jednoduše připravíte i malé omeletky nebo volská oka.
Grilovací pánve – grilování bez grilu
Charakteristickým prvkem grilovacích pánví jsou dobře viditelné drážky na dně. Ty imitují grilovací mřížku. V prostoru mezi nimi se zachytí šťáva z masa a to se pak opéká jako na grilu. Maso si uchová svou přirozenou šťavnatost a nepřichytí se ke dnu. V grilovacích pánvích připravíte nejen chutné steaky, jsou vhodné i na zeleninu či na ryby.
Oválné pánve na ryby – pro pohodlnou přípravu ryb
Pánev na ryby poznáte na první pohled – má totiž netradiční oblý tvar. Ten je zárukou toho, že na pánvi pohodlně připravíte celou rybu bez toho, že by ven vykukoval ocas nebo hlava. Jestliže máte doma vášnivého rybáře nebo jste milovníky zdravé kuchyně, neměla by pánev na ryby chybět ve vaší výbavě.
Máte doma všechny uvedené typy pánví nebo dokonce ještě nějakou další?
www.domacipotreby-franta.cz