Karamel je hned vedle čokolády další oblíbená pochoutka. Hodí se na přípravu dezertů, zákusků a jiných laskomin. Příprava karamelu patří bezpochyby k základním cukrářským dovednostem. Bát se však nemusíte, pokud s ním teprve začínáte. Nic složitého to zase není a určitě to zvládnete.
Způsobů, jak se k němu dopracovat existuje nespočet. Lze připravit dvouhodinovým vařením kondenzovaného mléka ve vodě, ale také za pomocí pudinku, jenže zas tak jednoduché to dnes mít nebudete. Pak nám dejte vědět, jak se vám karamel povedl a zda všem chutnalo.
Potřebovat budete
200 g krupicového nebo krystalového cukru, vanilkový lusk nebo esence, smetanu ke šlehání a plnotučné mléko.
Příprava
Nejdříve si v kastrůlku či pánvičce s nepřilnavým povrchem smícháte cukr a 6 polévkových lžiček vody. Na mírném plameni cukr necháte rozpustit, až vznikne takový sirup. Trvá to přibližně 5 minut. Nadále cukr vařte ještě asi další dvě minuty, až vznikne tmavá hmota – karamel. Pro představu připomíná trochu med. Má nahnědlou zlatavou barvu. S hotovým karamelem je potřeba ihned pracovat, protože jinak vám ztvrdne.
Takto hotový karamel smíchejte se zrníčky vanilkového lusku anebo vanilkovou esencí, smetanou a plnotučným mlékem pokojové teploty. Vyšlehejte do pěny a hotovo. Karamel přidávejte opatrně po malinkých dávkách. Kdybyste na začátku nedali do pánvičky k cukru vodu, stal by se z cukru klasický karamel, který by v kombinaci se studenými ingrediencemi ihned ztvrdnul. Na světě máte lahodný karamelový krém, který lze použít do zákusků, buchet anebo do skleniček třeba se zmrzlinou. Pro zjemnění chuti můžete přidat klidně i máslo.
Další možnosti
Takto připravený karamel můžete vmíchat i do pudinku. Karamelový krém využijte dle svých představ. Vyrobit z něj lze i přidáním rumu výtečný karamelový likér.