Chutné, křupavé bramborové placky patří k oblíbeným receptům snad každé domácnosti. Hodí se jako samostatný chod, ale i jako příloha k masům či zeleninovým pokrmům. Výtečnými bramboráky nepohrdne asi nikdo.
Dělávaly je už i naše prababičky, babičky, pak maminky a dnes je připravuje svým dětem my. Ze svého dětství si pamatuji ještě pravé bramboráky připravované přímo na rozpálené peci, kdy babička plotýnku na peci jen posypala solí a pak dala opéci bramborák – žáden tuk!
Bramborové placky v poslední době doplňují (nenahrazují, ale pouze doplňují) cuketové placky, které mají jemnější strukturu a chuť. V podstatě je možné udělat bramboráky půl napůl s cuketou anebo jen cuketové placky, které rovněž chutnají skvěle. My si však dnes prozradíme recept na cuketové bramboráky (tedy cuketa + brambory), kde naleznete kompromis mezi jedním či druhým.
Ingredience na recept
- 250 g nastrouhané cukety
- 250 g strouhaných brambor
- 5 lžiček ovesných vloček
- 1 vajíčko
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- Hrstku majoránky
- Trošku kmínu (kdo jak má rád) lze dát i mletý
- Pepř a sůl
- Nepřilnavou pánev a nějaký tuk (já používám máslo ghee)
Postup práce
- Je úplně jedno, zda cuketu a brambory nastrouháte na jemném či hrubém struhadle. Osobně mám raději hrubší. Cuketu a brambory spolu smícháme a přidáme ovesné vločky. Necháme stát asi 30 minut – vločky nasáknou tekutinu a nabudou.
- Pak přidáme další ingredience, vajíčko, mouku, česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku a utvoříme těsto.
- Nepřilnavou pánev jemně vymažu máslem a rozehřeji. Lžičkou pak vkládám na rozpálenou pánev kopečky a vytvaruji do placičky. Cuketa je dost jemná, proto dělám placky menší. Netrhají se tolik a lépe se otáčejí. Ale to záleží na vaší zručnosti, klidně udělejte placek přes celou pánev. V případě menších placiček se jich na pánvičku vejde více. Většinou opékám tak 3 placičky.