Ryby jsou velmi zdravé, jelikož obsahují zdravé tuky. V jídelníčku by se ryby měly objevit alespoň 2x v týdnu. Nicméně není ryba, jako ryba. Aby nám ryba poskytla zdravotní přínos, mělo by se jednat o kvalitní rybu, vždy je lepší čerstvá než mražená, ale bohužel ne vždy je to možné – zvlášť u mořských druhů.
Pracujeme-li v kuchyni s mraženou rybou, necháme ji nejdříve rozmrazit a teprve pak ji ochucujeme. I když existují výjimky, kdy je možné pracovat se zmraženou rybou, tohoto receptu se to netýká. Co vše budete potřebovat na tento chutný recept?
Potřebné ingredience
-
3 porce rybího filé
-
1 lžíci másla (přednost dávám máslu ghí)
-
2 lžíce olivového oleje
-
1,5 lžíce zeleného pepře
-
2 stroužky česneku
-
cca 100 ml kokosové nebo jiné smetany
-
1 lžička hořčice
-
Ovesná nebo jiná hladká mouka
-
Pepř a sůl
-
Mletá paprika
-
Šťáva z citronu
-
Mléko – pouze v případě potřeby
-
Zelená petrželka
Postup přípravy
-
Rybí filé si osušíme, pokapeme šťávou z citronu a chvíli necháme odležet
-
Poté filé osolíme a obalíme ve směsi
-
Směs: mouka, pepř a mletá paprika
-
Na olivovém oleji osmažíme plátky česneku, přidáme hořčici, zbytek pepře, smetanu a uvaříme takový krém – případně ještě dochutíme solí a naředit můžeme mlékem, pokud bude omáčka příliš hustá
-
Obalené rybí filé vložíme do pekáčku, který vymažeme máslem a upečeme
-
Rybí filé podáváme s bramborami a pokrm polijeme vzniklou omáčkou