Pečené kuře s bramborami je jeden z nejoblíbenějších pokrmů u nás. Nesmírnou výhodou je jeho rychlá příprava a bezpochyby také jednoduchost. Proto je tento recept vhodný také pro začátečníky, kteří ještě nemají velké zkušenosti s vařením či dokonce s pečením.
Jaké budete potřebovat suroviny?
Obvykle budete připravovat jídlo pro 4 osoby, a proto vám uvedeme množství surovin, právě pro tento počet konzumentů. Pokud bude ovšem počet osob jiný, stačí si pouze adekvátně upravit objemy surovin. Na čtyři porce proto budete potřebovat
- jedno celé kuře
- jeden kilogram brambor
- tymián
- rozmarýn
- čtyři stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
Již z tohoto seznamu můžete usoudit, že se nejedná o nijak složitý či náročný pokrm.
Jaký je následný postup?
- Zezačátku je zásadní koupené kuře dobře omýt a očistit.
- Poté ho prosolíte, posypete nasekanými bylinkami a následně položíte na pekáč, jenž bude vyložený pečícím papírem.
- Nesmíte však zapomenout také na brambory, které si oloupete a nakrájíte libovolným způsobem. Nejvhodnější budou středně velké kousky.
- Kuře položené na plechu dokola obsypete bramborami, které ještě ovšem lehce zakápněte olivovým olejem.
- Důležité je přílohu dobře osolit, a navíc mezi jednotlivé kousky můžete přidat i stroužky česneku, jež dodají celému pokrmu spolu s bylinkami vynikající aroma.
Konečné servírování
Po asi hodinovém pečení v předehřáté troubě na 200 °C máte skvostný oběd prakticky hotový. Záleží však na konkrétním mase, hlavní je, aby bylo dozlatova upečené. Brambory nezapomeňte během pečení průběžně promíchávat, abyste dosáhli rovnoměrného propečení ze všech stran. Kuře následně libovolně rozdělte na přiměřené porce a podávejte s trochou brambor. Jistě neuděláte chybu, pokud celé jídlo doplníte jemným dresinkem.
Jestliže stále sháníte originální tipy, jak udělat tradiční jídlo, doporučujeme vyzkoušet tento recept. Věříme, že se vám povede a pochutnáte si na něm i se svojí rodinou případně svými přáteli.
Zdroj foto: https://pixabay.com/cs/kuře-smažené-trouby-potraviny-jíst-1001754/