Zřejmě nenaleznete doporučení, jak vysoké hodnoty bychom měli dosáhnout, ale spíše varování, že více než 300 g cukru denně našemu organismu škodí. Jaké cukry je dobré konzumovat a které škodí?
Kde nalezneme sacharidy
Zhruba polovinu z celkového denního energetického příjmu by měly představovat sacharidy, jelikož představují hlavní zdroj energie pro naše tělo. Jsou obsaženy v pečivu, bramborech, rýži, zelenině a dalších produktech. Nejčastějším sacharidem v potravinách bývá sacharóza, vyrobená z třtiny či cukrové řepy, ale používá se i glukóza a fruktóza.
Jaké cukry je vhodné konzumovat
Rozhodně nejlepší pro váš organismus je snížit příjem přidaného cukru na minimum a hlídat si hladinu 300 gramů přirozeně se vyskytujících cukrů na den – sem spadají potraviny jako je med, ovoce a zelenina, mléko nebo luštěniny.
Kolik konzumovat přidaného cukru?
Přidané cukry pro organismus představují čistý přísun energie a měly by se omezit na maximální počet 10 % z celkového denního energetického příjmu, což představuje asi 50 gramů na den. Jak si to lépe představit? Maximálně si denně můžete dát například dvě čokoládové tyčinky nebo 10 dkg bonbónů – tím rychle vyčerpáte maximální denní doporučovaný příjem přidaného cukru.
Dejte si pozor na skryté cukry
Když se budete snažit uhlídat si denní příjem cukru neměli byste zapomenout na skryté cukry – ty jsou obsaženy v běžných potravinách, které během dne konzumujete – například v mléčných výrobcích, v připravených kaších, v jogurtech, v sušeném ovoci, ale i v cereálních tyčinkách. Pro dobrý přehled je tedy nutné číst tabulku nutričních hodnot. Americká výživová poradkyně Brigitte Zeitlin doporučuje jednoduchou radu, abychom si při výběru volili produkty, které obsahují méně než 10 gramů cukru na 100 gramů výrobku.
Nadváha a obezita ovlivňují náš metabolismus a nemocnost, cukry se staly pomalým zabijákem. Nedejte se a bojujte!
Zdroj foto: https://pixabay.com/photos/spoon-fork-cutlery-icing-sugar-2426623/