Blíží se léto a každý z nás chce vypadat dobře a cítit se dobře. Pro inspiraci Vám přineseme jeden z našich osvědčených zdravých receptů, které jsou velmi jednoduché a jejich příprava netrvá dlouho. Navíc, servírováním v kokosových miskách nabudete už nyní pocitu, že jste někde na dovolené. Pořízením takových misek můžete dokonce podpořit i ochranu životního prostředí a udržitelnost naší přírody. Řekneme si i něco o kokosu a něco o tom, jak se takové kokosové misky vyrábějí.
Kokos – odkud pochází a na co se používá?
Kokosové ořechy patří mezi plody kokosovníku obyčejného nebo jinak řečeno kokosové palmy (Cocos nucifera). Tento druh rostliny pochází původně z jihovýchodní Asie, ale pěstuje se i v tropických a mořských oblastech. Pěstuje se již více než 3 000 let. Plody kokosové palmy mají široké spektrum využití:
- Mají důležitý význam hlavně v potravinářství. Dokážeme z nich získat kokosový olej, kokosové mléko, kokosové máslo, kokosovou vodu, kokosovou mouku nebo i strouhaný kokos.
- Kokos je druh ovoce, který obsahuje mnoho vitamínů a vlákniny. Proto má svým způsobem využití i v lékařství a farmacii, kde se využívá k léčení horečky, nevolnosti, při chorobných změnách kůže a při různých druzích bolesti. Obsahuje ve velkém zastoupení zejména vitamin B, C, E.
- Kokos může sloužit i k výrobě vláken nebo paliva.
- Ostatní plody kokosovníku obyčejného mají uplatnění i ve stavebnictví, například listy kokosové palmy používají lokální lidé jako střechy svých příbytků.
Proč právě kokosové misky?
- Jednou z hlavních výhod je, že misky jsou vyráběny ze 100 % přírodního materiálu, z kokosových ořechů. To znamená, že se bez problémů rozloží v přírodě.
- Každá miska je svým způsobem jedinečná a originální.
- Zároveň misky působí velmi zajímavě, elegantně, stylově a zároveň i exoticky.
- Neobsahují žádné umělé barvy, laky, konzervanty, ani chemické látky. Proto jsou zdraví nezávadné.
- Jejich koupí lze podpořit i menší lokální komunity v rozvojových zemích a zajistit tak zlepšení jejich životních podmínek.
Jak a kde se kokosové misky vyrábějí?
Kokosové misky jsou vyráběny ze skořápek kokosových ořechů, které se většinou používají v potravinářské výrobě. Tyto skořápky se však obvykle spalují, což značnou mírou přispívá i ke znečišťování přírody. Proto je výroba a zpracování misek z kokosu výborný způsob, jak můžeme podpořit myšlenku zdravé planety a ochrany životního prostředí. Při jejich výrobě nejsou používány žádné škodlivé látky. V poslední fázi zpracování jsou misky ošetřovány a leštěny vysoce kvalitním kokosovým olejem. Kokosové misky jsou vyráběny manuálně, místními domorodci ve Vietnamu. Jejich čištění je velmi jednoduché. Po odstranění zbytků je můžeme ručně opláchnout v umyvadle. Nabídku kokosových misek si můžete prohlédnout zde.
KOKOSOVÉ MISKY splňují požadavky NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPY č. 1935/2004 a zákona č. 258/2000 Sb. ve znění vyhlášky č. 38/2001.
Recept, který vypadá a chutná dobře v kokosové misce 🙂
RECEPT – ovesné/rýžové vločky s arašídovým máslem, vlašskými ořechy, chia semínky (skořicí) a ovocem
Postup: Přibližně 50 g vloček uvaříme ve vroucí vodě nebo ochuceném mléku (200 – 250 ml). Vaříme přibližně 3 – 5 minut. Poté odstavíme z ohně a servírujeme v kokosové misce. Přidáme lžičku arašídového másla a vločky promícháme. Vločky necháme nějakých 10 minut odstát. Vločky později posypeme chia semínky nebo skořicí. Pak už jen jednoduše přidáme ovoce, na které máme chuť. Mohou to být maliny, borůvky nebo banán. Nezapomeneme ani na přibližně 20 g vlašských ořechů.
Přejeme dobrou chuť!
Klíčová slova: kokosové misky, misky z kokosu, ekologická domácnost, ekologické stolování, herbatica, herbatica produkty, ekologické produkty, produkty z kokosu, zdravé recepty