Pak choi je rostlina pocházející v Číny příbuzná mangoldu. Využívá se především v asijské kuchyni, kde je téměř nepostradatelná. Má skvělou chuť, je křupavá a kromě toho také velmi zdravá. Obsahuje mnoho cenných látek – vitamíny B, C a K, betakaroten, antioxidanty, vápník, draslík, železo a hořčík. Připravte si i vy doma zdravé a chutné jídlo, které si zamilujete.
Suroviny:
- asi 3 stroužky česneku
- 1 lžičku zázvoru – nejlépe čerstvého, může být ale i mletý
- podle chuti asi 2 chilli papričky
- 1 červená kapie
- balíček čínských nudlí
- jarní cibulka
- mletý černý pepř
- sojová omáčka
- olej na smažení
- zelenina Pak choi
- vývar – může být zeleninový nebo kuřecí, podle chuti
Recept můžete vylepšit kuřecím nebo krůtím masem, které osmahnete na cibulce a přimícháte ke směsi, nicméně toto jídlo chutná skvěle i jako vegetariánská verze
Postup:
- Nachystáme si zeleninu – jarní cibulku umyjeme a nakrájíme na drobno. Česnek můžete namačkat, nastrouhat nebo nakrájet na plátky. Zeleninu Pak choi si také omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
- Chilli papričky i kapii nakrájíme také na drobno – nejlépe na nudličky.
- Čínské nudle uvaříme podle návodu a necháme z nich okapat vodu.
- V pánvi na rozpáleném oleji si orestujeme zeleninu – pokud chceme přidat i maso, začneme nejprve s ním, až se maso zatáhne, teprve potom k němu přidáme orestovat také zeleninu.
- Ke směsi pak přilijeme trošku vývaru a celou směs necháme chvíli vařit.
- Poté do směsi přidáme připravené čínské nudle, vše dobře promícháme a nudle necháme prohřát.
- Nakonec dochutíme sojovou omáčkou a můžeme podávat.
Rychlý a velmi chutný recept můžete doplnit ještě o houby – použít můžete žampiony nebo hlívu ústřičnou, ale pokud se chcete držet vyloženě asijské kuchyně, určitě použijte houby shiitake. Recept dostane zase o něco jinou chuť a stane se tak zajímavějším. Dobrou chuť.