Cizrnová pomazánka, jinak nazývána také hummus, je jednoduchý pokrm, který si však lze přizpůsobit dle své chuti, a navíc má skvělé nutriční hodnoty. O tom, že je příprava této pomazánky opravdu jednoduchá, se můžete přesvědčit v tomto receptu.
Suroviny, které budete potřebovat:
- 400 gramů cizrny
- 2–3 stroužky česneku
- 100 gramů bílého jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z jednoho citronu
Postup přípravy:
- Pro výrobu této cizrnové pomazánky lze v obchodě koupit cizrnu již předpřipravenou v konzervě, kterou stačí pouze nechat okapat. Můžete si ji však připravit i sami doma, stačí ji jako ostatní luštěniny nechat přes noc namočit a poté uvařit do měkka.
- Rozmixujte měkkou cizrnu s bílým jogurtem, který pomazánku příjemně zjemní, přidejte stroužky česneku, dvě lžíce olivového oleje a citrónovou šťávu a vyšlehejte do hladké kaše.
- Dle chuti směs osolte a opepřete.
- Nejlépe ji podávejte s čerstvým pečivem, nejvíce se hodí bagety či chléb. Chuť můžete vylepšit ještě přidáním čerstvých nasekaných bylinek.
Různé variace
Jestliže vás základní recept příliš nezaujal, můžete si cizrnovou pomazánku přizpůsobit své chuti. Například bílý jogurt můžete nahradit vaničkovým tvarohem, čímž dosáhnete jiné chuti i konzistence. Pro výraznější a zajímavější chuť můžete do receptu přidat sušená rajčata společně s čerstvou bazalkou, které dodají pomazánce šmrnc.
Jestliže máte rádi olivy, můžete je přidat buď do základního receptu nebo jako doplněk k sušeným rajčatům. Cizrnu můžete také například rozmixovat s vajíčky a cibulkou a přidat k tomu ještě pár lžic zakysané smetany, čímž získáte netradiční kombinaci hummusu a vajíčkové pomazánky.
Tato pomazánka je opravdu velmi variabilní, přidat do ní můžete v podstatě téměř cokoliv, co vám bude po chuti. Můžete cizrnu doplnit třeba červenou paprikou, která navíc vylepší i barvu pomazánky, přidat však můžete třeba i avokádo, nebo pro štiplavější chuť vyzkoušejte křen nebo hořčici.
Zdroj foto: pixabay.com