Červená řepa patří mezi kořenovou zeleninu. Jedná se o velmi oblíbenou potravinu, je totiž dostupná, a zároveň tělu poskytuje mnoho nezbytných látek. Salát z červené řepy je tedy skvělým způsobem, jak tělu doplnit minerály a vitaminy.
Budete potřebovat:
- 700 gramů červené řepy,
- 1 lžíce citronové šťávy,
- 1 červenou cibule,
- 2 lžíce olivového oleje,
- mletý bílý pepř, sůl, kmín.
Postup přípravy:
- Neopracovanou červenou řepu vložte do vody a přiveďte k varu, dokud nezměkne.
- Vodu slijte a řepu nechte vychladnout.
- Následně řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla.
- Cibuli si nakrájejte na drobné kousky, přidejte ji k nastrouhané řepě a směs zakápněte trochou olivového oleje. Červenou cibuli můžete nahradit klasickou.
- Vymačkejte šťávu z celého citronu, přidejte ji k řepě.
- Následně přidejte dle chuti sůl, mletý pepř a drcený kmín.
- Všechny suroviny důkladně promíchejte, aby se chutě spojily.
- Takto připravený salát nechte chvíli odležet v lednici.
Variace salátu
Díky tomuto receptu si připravíte klasický jednoduchý salát, jehož příprava zabere jen chvilku. Lze ho konzumovat samotný, na pečivu nebo třeba také jako přílohu k hlavnímu jídlu. Tento základní recept však můžete ozvláštnit přidáním dalších surovin.
Pro jemnější chuť můžete vyzkoušet přidat například majonézu nebo zakysanou smetanu, jako doplněk se hodí také kyselá okurka. Pro příjemnější chuť můžete k řepě nastrouhat najemno ještě jablka v kombinaci s mrkví, ty zajistí nasládlý podtón salátu.
Jestliže toužíte po něčem netradičním, řepa se skvěle bude doplňovat s výrazným sýrem, vyzkoušejte proto přidat nivu nebo nějaký jiný plísňový či zrající sýr, hodí se také gorgonzola či roquefort.
Jestliže suroviny smícháte do velmi jemné konzistence, můžete směs podávat také jako pomazánku přímo na čerstvé pečivo.
Zdroj foto: pixabay.com