Pod názvem fazole na kyselo si každý může představit odlišný pokrm. Na tento způsob si totiž můžete připravit zelené fazolové lusky ale i klasické fazole, jak je známe, tedy ty velké bílé. V tomto receptu se zaměříme na fazolové lusky na smetaně, které můžete jíst i jako vegetarián, nebo je využít jako přílohu k masu.
Suroviny, které budete potřebovat:
- 250 ml mléka,
- 2 misky fazolových lusků (ve sladkokyselém nálevu),
- 250 ml smetany,
- 80 gramů másla,
- větší cibuli,
- 2 lžíce hladké mouky,
- cukr, sůl, pepř, citronovou šťávu.
Postup přípravy:
- Fazolové lusky proceďte a nechte okapat přebytečnou vodu.
- Poté je pokrájejte na přiměřené kousky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky.
- Na pánvi rozpusťte máslo a cibuli dozlatova osmahněte.
- Poté, co začne tmavnout, zasypte ji moukou a nechte usmažit růžovou jíšku.
- Následně k horké jíšce za stálého míchání přilívejte postupně studené mléko a pak také smetanu.
- Za míchání přiveďte k varu. Nechte krátce povařit, jestliže se vám omáčka bude zdát moc hustá, můžete přidat ještě trochu mléka.
- K této směsi přidejte pokrájené fazolové lusky. Dle chuti osolte, opepřete a nechte ještě chvíli povařit.
- Na závěr dochuťte omáčku citronovou šťávou, případně octem nebo lákem z nakládaných fazolek. Pokud se vám omáčka bude zdát moc kyselá, přidejte podle chuti cukr.
Fazolky s masem
Tento recept se skvěle hodí na samostatný oběd, fazolky je vhodné podávat s vařeným bramborem. Jestliže byste recept chtěli posunout ještě na další level, můžete k němu přidat maso. Druh můžete zvolit jakýkoliv, pro rychlý oběd se hodí restované kuřecí kousky kořeněné dle vlastní chuti, zvolit však můžete i vepřové nebo hovězí maso, příprava však poté bude delší. Maso lze připravovat současně v pánvi s omáčkou, případně na vedlejší plotýnce, čímž zaručíte šťavnatost masa.
Tento oběd se hodí také pro vegetariány, bílkoviny z masa můžete nahradit pomocí vařeného vajíčka. Tím získáte plnohodnotný chutný oběd.
Zdroj foto: pixabay.com