Domácí chléb je opravdu jednoduchý na přípravu a oproti tomu kupovanému potěší mnohem lepší chutí. Navíc víte hned od začátku, co za suroviny tato potravina obsahuje, můžete si ho tak připravit zcela podle svých potřeb. Ve skutečnosti upéct si domácí chleba není žádná věda.
Budete potřebovat:
- 1 kg hladké mouky,
- 6 dl vlažné vody,
- 2 lžíce kmínu,
- 3 lžičky soli,
- 1 kostku droždí,
- 2 lžíce oleje,
- lžíci cukru,
- vajíčko.
Postup přípravy:
- Do vlažné vody dejte cukr, rozdrolené droždí a nechte směs nakynout.
- Přidejte mouku, sůl, kmín a dobře promíchejte. Poté přilije ještě olej a kvásek vzniklý z vody a droždí.
- Vypracujte hladké těsto a nechte na teplém místě zhruba 45 minut kynout.
- Vymastěte plech sádlem, položte na něj bochánek z vykynutého těsta a nechte ho ještě zhruba půl hodiny odpočívat v teple pod utěrkou.
- Troubu předehřejte na 225 °C, bochánek třikrát nařízněte na povrchu, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte kmínem.
- Dejte péct na 15 minut, poté teplotu snižte na 200 °C a nechte v troubě ještě 25 minut.
Jak na nejlepší chleba?
Základem je výběr správné mouky. Nejlepší je mouka s označením jako chlebová. Obsahuje více lepku a minerálních látek. Výsledný chléb tak bude opravdu nadýchaný a chutný. Přidat můžete také žitnou mouku. Proces vylepšíte prosetím mouky, urychlíte tak kynutí a těsto bude lehké. Pokud byste chtěli opravdu ten nejlepší chléb, počítejte s dlouhým kynutím. To by totiž mělo probíhat natřikrát. Vždy když znásobí těsto svůj objem, znovu ho zpracujte a nechte dokynout. Správně vykynuté těsto poznáte tak, že pokud do něj zatlačíte prstem, důlek zůstane. Pokud se však zvedne nazpátek, dopřejte těstu ještě nějaký čas.
Domácí pečivo není zrovna častým jevem v našich domácnostech. Je to však velká škoda, protože právě čerstvý domácí chléb je ta největší lahůdka, se kterou se v našich končinách můžete setkat. Vyzkoušejte proto i vy kouzlo domácího pečiva
Zdroj foto: www.pixabay.com