Cuketa je zelenina pocházející z Evropy. Vyšlechtěna byla v Itálii a těší se ohromné oblibě celosvětově. Je výborná jak do polévek, hodí se na letní grilovačky i jako příloha k masům. Pokud vám dochází nápady, co si s cuketou počít v kuchyni, přečtěte si následující řádky.
Cuketové placičky
Milujete květákové placičky a bramboráky? Podobné placky se dají připravit i z cukety. Stačí vám suroviny jako na přípravu bramboráků, akorát místo brambor použijete právě cukety.
Cuketová polévka
Máte rádi husté krémové polévky? Uvařte si delikátní cuketovou polévku! Postup je velmi jednoduchý. Na másle nechte zpěnit cibulku, přidejte nakrájenou cuketu a brambory, zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a vařte do změknutí. Následně rozmixujte za použití ručního mixéru, přidejte sůl a podávejte.
Cuketové minipizzy
Zdravou variantou pizzy jsou právě cuke-pizzy. Cuketu stačí pořádně omýt, nakrájet na kolečka a ta opéct na předem vymazané pánvi. Jakmile kolečka zezlátnou, sundáme je z pánve, a následně na jednotlivá kolečka vyskládáme nakrájená rajčata, plátkový sýr a koření. Na pár minut dáme zapéct na pečicím papíru do trouby a voilá! Cuketové pizzy jsou hotové.
Grilovaná cuketa
Klasická příprava cukety je na grilu. Opět ji nakrájíme na kolečka, posypeme solí a necháme chvilku „vypotit“. Jakmile cukety pustí vodu, přemístíme je do mísy, přilijeme olivový olej, přidáme koření na grilovanou zeleninu, nadrobno nasekanou čerstvou petržel a najemno nakrájený česnek. Smícháme a necháme chvilku marinovat. Následně grilujeme dozlatova.
Česnekový dip
Na závěr pro vás máme ještě tip na výborný česnekový dip s jogurtem, který se výborně hodí jak k cuketovým placičkám, tak i ke grilované cuketě. Skládá se z bílého jogurtu, špetky soli a pepře, nadrobno pokrájeného česneku a kapky olivového oleje.
Cukety jsou nejenom výtečné, ale také bohaté na obsah minerálů a různých minerálů. Posilují činnost srdce, jsou skvělé na posílení imunity, působí antistresově a mají antibakteriální účinky.
A co si připravíte vy?
Zdroj foto: www.pixabay.com