Ačkoliv dýně bývá často spojována spíše s podzimním obdobím, polévku si z ní můžete připravit kdykoliv. Je to totiž skvělá základní surovina, ze které snadno připravíte skvělou krémovou polévku. Dýně má jedinečnou výraznou chuť, navíc obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek.
Suroviny, které budete potřebovat:
- 1 kg dýně (nejčastěji hokkaido),
- 2 větší mrkve,
- 1 cibule,
- 1 litr vývaru (zeleninový, či kuřecí),
- 150 ml smetany,
- 4 stroužky česneku,
- kousek čerstvého zázvoru (případně sušeného),
- 2 lžíce másla,
- lžička kari koření,
- sůl,
- pepř,
- šťáva z citronu,
- pražená dýňová semínka na ozdobu.
Postup přípravy:
- Dýni je nejprve potřeb očistit. Zbavte ji tedy slupky, vyndejte dužinu se semínky a takto připravenou dýni nakrájejte na kostičky.
- Mrkev také očistěte a nakrájejte na kolečka, či menší kousky.
- Nakrájejte cibuli a osmažte ji v hrnci na rozehřátém másle.
- Jakmile cibule zesklovatí, přidejte k ní také připravenou dýni a mrkev. Opět nechte chvíli osmahnout.
- Následně přidejte česnek, trochu nastrouhaného zázvoru a kari koření.
- Jakmile se koření rozvoní, zalijte směs vývarem. Dochuťte solí a pepřem a nechte vařit, dokud zelenina nezměkne.
- Pak už jen stačí celou směs rozmixovat ponorným mixérem a pro zjemnění přidat smetanu.
- Polévku nechte ještě chvilku povařit. Poté dochuťte opět solí a pepřem a přidejte ještě šťávu z citronu.
- Při servírování můžete polévku posypat opraženými dýňovými semínky a podávat s oblíbeným pečivem.
Úprava základního receptu
Postup na vaření dýňové polévky se v různých receptech může lišit. Záleží tak jen na vás, pro jakou variantu se rozhodnete. Pokud chcete polévku o něco více okořenit, připravte si chilli papričku. Tu stačí do hrnce přidat chvíli předtím, než směs zalijete vývarem. Druh papričky a použité množství záleží na vás.
Kromě toho můžete navíc klasickou smetanu nahradit kokosovou, či případně kokosovým mlékem. To dodá polévce o něco jinou chuť, která je ovšem velmi zajímavá.
Připravit si dýňovou polévku je opravdu snadné, během chvilky tak zvládnete uvařit skvělý zeleninový krém, který vás zahřeje nejen v chladných podzimních dnech.
Zdroj foto: www.pixabay.com