Cizrna neboli římský hrách, je odedávna považována za jednu z nejlepších z luštěnin. Obsahuje vysoké procento vápníku, hořčíku a i fosforu. Vápníku má dvakrát víc než hrách a ovesné vločky. Je to plodina pěstovaná především v arabských zemích, ale známá v Evropě již ve středověku a doporučovaná též jako strava pro nemocné.
Obsahuje vitaminy řady B, kyselinu listovou, železo, zinek, fosfor, hořčík, draslík a vápník. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a vysokým obsahem vláknin napomáhá střevní peristaltice. Je doporučována těhotným ženám (nadýmá méně než jiné luštěniny) a lidem s psychickými potížemi (deprese, stres).
Příprava cizrny před vařením
Cizrna chutí někomu připomíná hrách či fazole.
Před samotným vařením je potřeba cizrnu, tak jako každou luštěninu, namočit minimálně na 8 hodin, ale je daleko lepší ji nechat 1–2 dny naklíčit pro lepší stravitelnost.Cizrnu propláchneme, zalijeme čistou vodou a necháme v teple 2 dny bobtnat a klíčit. Denně vodu vyměňujeme, aby se nezkazila voda.
Vaříme
Po nabobtnání vodu slijeme. Nabobtnanou cizrnu cca 450 g, zalijeme studenou vodou v množství cca 700 ml a dáme vařit. Cizrnu vaříme odkrytou na mírném ohni hodně do měkka určitě alespoň jednu hodinu. Cizrnu je nejlepší uvařit v tlakovém hrnci. Vodu solíme většinou až v polovině doby varu nebo ještě lépe na závěr. Uvařenou cizrnu scedíme a používáme při přípravě pokrmů jako jinou luštěninu.