Kuchyňský dřez je v kuchyni naprostou nezbytností, jeho výběr však nemusí být zrovna jednoduchý. Na trhu je totiž celá řada možností, ať už podle použitých materiálů, technologií či designu. Jestliže se vám podaří vybrat tu nejlepší možnost, odměnou vám bude praktický pomocník nejen při přípravě jídla.
Velikost dřezu
Rozměry dřezu byste měly přizpůsobit celkové velikosti linky, aby zde zapadl. Kromě toho je však třeba přizpůsobit se podle množství členů domácnosti. Jestliže totiž žijete sama či v páru, rozhodně vám bude stačit menší obyčejný dřez. Ovšem větší rodina jistě oceníte například dvojdřez, či alespoň větší rozměry a praktické provedení. Proto vždy dobře zvažte, k čemu dřez využíváte.
Hloubka dřezu
Dále bychom neměly opomíjet ani hloubku dřezu. Pohodlné bývají ty hlubší s hloubkou zhruba 20 centimetrů. Poskytují totiž možnost pohodlně umývat i větší hrnce a další nádobí. Je však třeba dávat pozor, pokud máte vysokou postavu.
V takovém případě volte výsuvnou či sprchovou baterii, takže se při mytí nádobí nebudete muset tolik ohýbat a vyhnete se bolestem zad. Běžná hloubka dřezu se pohybuje kolem 15 centimetrů, ovšem to pro každodenní umývání nádobí není praktické.
Výběr materiálu
Dalším z důležitých parametrů je materiál dřezu. Velmi časté jsou nerezové dřezy vyrobené z oceli. Výhodou je příznivá cena, vysoká odolnost proti korozi a snadná údržba. Může se však snadno poškrábat a usazuje se na něm vodní kámen. Mnohdy proto bývá lepší volbou granitový dřez. Je vyroben z nadrceného kamene.
Vybírat můžete z několika barev přesně do své kuchyně, tento materiál je opravdu odolný. Poměrně novým materiálem je tectonite, který se podobá granitu. Je také odolný, i proti vysokým teplotám, ovšem pokud ho poškrábete, rýhy budou velmi patrné.
Jestliže vybíráte nový dřez, vždy je třeba přizpůsobit se individuálním požadavkům. Pro rodinu ve vlastním bydlení se hodí granitový velký dřez, který pokryje všechny potřeby.
Zdroj: www.pixabay.com