S příchodem podzimu souvisí také sbírání ovoce a zeleniny ze zahrady. Mnohdy je však úroda větší, než jsme čekali, a je tak třeba zpracovat přebytečné množství, aby vydrželo. Nabízí se několik možností, jak potraviny zachovat, aby nepřišly vniveč.
Sušené ovoce a zelenina
Skvělým způsobem konzervace je sušení. Jedná se o jednoduché zpracování ovoce i zeleniny. Zejména v zimě oceníte plnou chuť ovoce a zeleniny, které můžete mít vždy po ruce. Některé potraviny lze sušit přirozeně na vzduchu, ovšem jednodušším způsobem je využít sušičku potravin. Ta během krátkého času zbaví ovoce či zeleninu přebytečné vody a vy je tak můžete uschovat na později. Plody pak můžete konzumovat jen tak, anebo ho třeba přidat do jídla při vaření a pečení.
Zavařování
Kompoty a zavařeniny jsou skvělým způsobem, jak potraviny zpracovat. Vydrží totiž opravdu dlouho, stačí tak pouze sáhnout do zásob a vždy budete mít po ruce to, co zrovna potřebujete. Ať už se jedná o marmeládu, kompot, či zavařenou zeleninu. Možností, jak zavařovat je celá řada. Jestliže však máte opravdu velkou úrodu, vyplatí se vám pořídit si zavařovací hrnec. Ten má totiž velkou kapacitu, a tak zvládnete zavařit více sklenic najednou. Ovoce si navíc můžete rovnou předkrájet, takto ho pak můžete použít do koláčů a ušetřit čas.
Ovocné a zeleninové šťávy
Mnohdy si kupujeme smoothie a různé šťávy, které skvěle chutnají a obsahují spoustu vitamínů. Tento produkt si však hravě připravíte i doma a zpracujete tak přebytečné plody ze zahrádky. Na trhu najdete mnoho různých odšťavňovačů, vybírejte tak podle svých požadavků. Moderní typy zvládnou zpracovat větší kusy neoloupaného ovoce, takže si ušetříte práci. Hodí se také volit modely, které dokáží lisovat. Tak můžete do šťávy přidat i bylinky či ořechy, které doladí výslednou chuť, a ještě zlepší výživové vlastnosti.
Domácí ovoce a zelenina nabízí výtečnou chuť, která rozhodně stojí za to. Jestliže však máte více plodů, než zkonzumujete, zpracujte je jedním z těchto způsobů.
Zdroj foto: www.pixabay.com