Rajčata jsou jednou z nejrozšířenějších plodin, které u nás vůbec lze bez jakýchkoliv problémů vypěstovat. Daří se jim v podstatě všude. Je to vcelku nenáročná zelenina, která se vám za trochu stinného, ale teplého místa, odvděčí velkou spoustou šťavnatých plodů. Nutno podotknout, že ve škále takových barev, tvarů a chutí, že budete mnohdy až překvapeni, co že se vám to objevilo na zahrádce. Jakmile nastane čas zrání, většinou přichází v takovém množství, že nevíme, jak tuto nadílku zpracovat. Jednou z možností, zvláště za horkých, letních dní, je příprava osvěžujícího salátu.
Ingredience
- 500 g rajčat
- 1 střední cibule
- pepř
- moučkový cukr
- olej
- ocet
- sůl
- voda
Postup
Čerstvá rajčata si nejprve důkladně omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme do velké mísy, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a pokapeme trochou oleje. V malé misce si připravíme 300 ml studené vody, do které nasypeme cukr, sůl a pepř. Vše podle vaší chuti. Smícháme s rajčátky a cibulí a dáme na několik hodin vychladit. Podáváme většinou jako doplněk k hlavnímu jídlu. Nebo jen tak samotný pro osvěžení.
Dobrou chuť.
Obměna receptu
Velice hezky vypadá, ale i chutná, pokud si do mísy nakrájíme několik druhů rajčat. Můžeme použít cherry rajčátka, žluté citrónky, hruštičková rajčátka i exoticky vypadající druhy.