Karamel patří mezi oblíbené pochoutky, která najde své uplatnění ve sladkých i slaných receptech. Můžete samozřejmě koupit v obchodě už hotový, ale my si ukážeme, jak si tuto dobrotu připravit doma.
Suroviny
Budeme potřebovat: • 200 g cukru krupice
• 3 lžíce másla
• 1 kelímek smetany na vaření
Postup
Všechny suroviny si předem nachystáme, při samotné přípravě musíme postupovat rychle. Vyplatí se rovněž vše připravovat v hlubší pánvi, popálit se horkou směsí není nic příjemného.
Na pánev nasypeme cukr, na středním plameni pomalu necháme rozpouštět a pečlivě mícháme (cukr se snadno připaluje), dokud nezhnědne. V tuto chvíli stáhneme plamen na minimum a přiléváme po lžičkách smetanu. Poté přidáme máslo a vše důkladně promícháme. Směs necháme cca 1 minutu povařit na mírném plameni za stálého míchání, musíme přitom dávat pozor, aby se nám odspodu nepřipalovala. Posléze odstavíme z plotny a necháme chladnout při pokojové teplotě. Hotový karamel můžeme podávat jako polevu k moučníkům, výborně se však hodí také jako omáčka k masu.
Dobrou chuť.