Zbylo vám z léta větší množství jahod, pro které nemáte využití? Řešení je snadné – zmrazte je. V zimě do moučníků určitě přijdou vhod a připomenou vám léto.
Abyste i v zimě mohli připravovat své oblíbené jahodové dezerty, je důležité při zmrazování správně postupovat. Jahody se poměrně rychle kazí, takže pokud víte, že už pro v tuto chvíli nemáte využití, nevyplatí se zmrazení oddalovat. Správně zmrazené jahody vám mohou vydržet až osm měsíců.
Jak správně zmrazit
Jak tedy postupovat? Vyberte jen opravdu pěkné tvrdé jahody, měkké a potlučené vynechejte, po rozmrazení by nechutnaly dobře. Ze všech vybraných poté odkrojte stopku a pečlivě omyjte vodou. Následně omyté jahody rozložte na tác a nechte opravdu důkladně okapat. Tuto fázi přípravy vážně není dobré podcenit, ještě mokré zmrazené jahody by k sobě vzájemně přimrzly, nebylo by tedy možné je jednotlivě použít a také chuť by byla špatně poznamenána. Jahody poté ještě na tácu zabalte do alobalu a umístněte do mrazáku. Po dvou hodinách je vyndejte. Může se stát, že některé plody již teď nejsou pevné, pokud je jich více, můžete je rozmixovat na pyré, které necháte rovněž zmrazit. Pevné jahody vložíme v mikrotenových sáčcích zpět do mrazáku.
Jahody můžeme kdykoli v zimě nechat rozmrazit a následně použít například do bublanin nebo ovocných knedlíků.