Nebaví vás do nekonečna opakovat ty samé přílohy jako rýže, brambory, knedlík, atd.? V tom případě je nejvyšší čas sáhnout po Bulguru.
Co je to Bulgur
Jde vlastně o předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů, nejčastěji jako příloha.
Účinky na zdraví
V krátké době je schopný dodat vám do těla vitaminy, minerály a vlákninu. Obsahuje minimum tuku, navíc vám pročistí střeva, zabrání průjmu i zácpě, čímž působí coby prevence rakoviny zažívacího traktu.
Co z něho uvařit?
Polévka s curry a bulgurem
- 50 g bulguru
- 1/4 hlávky kapusty
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 červenou papriku
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- špetku chilli vloček nebo čerstvou feferonku,
- 1 polévkovou lžíci kurkumy curry
- kousek másla či slunečnicového oleje
- vývar,
- sůl
Postup
Zeleninu pokrájejte na kostičky a cibuli najemno. Zpěňte na másle nebo slunečnicovém oleji, okořeňte, přidejte vodu a vařte. Jakmile voda projde varem, stáhněte plamen a nechte bublat dalších 10 minut. Rozmixujte zeleninu, poté přidejte najemno posekaný česnek a vsypte bulgur. Vařte ještě 10 minut. Jakmile je polévka hotová, dochuťte podle potřeby.