Ačkoliv se to nezdá – je celer velmi chutná a zdravá zelenina. Leč v naší kuchyni ne často využívaná. Naučte se celer jíst a uvidíte, že váš jídelníček příjemně obohatí o novou chuť a mnoho zdraví prospěšných látek. Jeho využití v kuchyni je velmi jednoduché, dá se jíst syrový i tepelně zpracovaný.
Řapíkatý (také řapíkový) celer je typickou zeleninou pro teplé klima přímořských oblastí v západní Evropě. Velkou oblibu si našel zejména ve středomořských kuchyních a v Americe.
Při dietě nesmí chybět
Pro velice nízký obsah kalorií a vysoký obsah výživných látek je výbornou dietní zeleninou i skvělou součástí zdravé stravy. Je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Dále obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamín B1, vitamín B2, karoten, draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, hořčík a jiné. Jeho specifickou chuť a vůni vytváří éterický olej. Celer řapíkatý je dobrý pro posílení ledvin a pro podporu pohlavních žláz. Je vhodný při artritidě, revmatismu a dně. Taktéž při nervových slabostech, neboť snižuje množství stresových hormonů a tím uklidňuje nervy.
Zkuste jednoduché svěží celerové recepty:
Celerový salát: celer řapíkatý, tři jablka, 200 g zakysané smetany, 100 g majonézy, 100 g rozinek, 100 g sekaných vlašských ořechů (či slunečnicových semínek), sůl, pepř.
Odstraňte listy, omyjte, nakrájejte a vložte do mísy. Jablka taktéž omyjte, odstraňte jádra, nakrájejte a vložte do mísy. Přidejte smetanu i majonézu a promíchejte. Pak nasypte rozinky a ořechy. Dle chuti osolte, opepřete a vše opět promíchejte. Nechte odležet. Potom podávejte nejlépe k pečenému či grilovanému masu (kuřeti).
Rychlý salát: Nakrájejte na kousky řapíky celeru, jablko a přiměřeně ananasu. Přidejte nasekané vlašské ořechy a kousky grilovaného kuřete a vše promíchejte s light majonézou.
Celer na grilu: Lehce pokropte celé řapíky olivovým olejem a dejte na gril. Příliš je nerozpečte. Posléze podávejte s citrónem, paprikou a nízkotučnou kysanou smetanou.
Přírodní šťáva: Jste-li příznivci přírodních šťáv a máte doma odšťavňovač, tak vyzkoušejte smíchat celer s mrkví, jablkem a rajčetem. Lehce dochuťte solí a citrónem.