Muffin je druh pečiva menších rozměrů. Tvarově připomíná malé dortíky, ale není však tak sladký a nemívá polevu.
Existuje mnoho variant a ochucení muffinů, kterých se dosahuje specifickými přísadami.
Vynikající jsou muffiny čokoládové.
Čokoládové muffiny
- Doba přípravy:
- 45 minut
- Počet porcí:
- 12 porcí
Ingredience
- cukr krupice – 100g
- hořká čokoláda – 100g
- kakao – 2lžíce
- máslo – 125g
- mléko – 170ml
- polohrubá mouka – 220g
- prášek do pečiva – 2 lžičky
- vejce – 2kusy
Návod na vypracování těsta
Mouku a prášek do pečiva prosijeme do mísy, přidáme cukr, přilejeme mléko, rozpuštěné máslo, vejce a kakao. Pečlivě smícháme a zpracujeme do hladkého těsta. Můžeme použít i šlehač, abychom v těstě neměli hrudky.
Čokoládu krájíme na malé kousky a 3/4 vmícháme vařečkou do těsta.
Můžeme použít papírové košíčky nebo použijeme silikonové košíčky.
Naplníme maximálně 1 cm od vrchního kraje, muffiny hodně vylezou a mohly by přetéci.
Až budeme mít vše naplněno, posypeme zbytkem hořké čokolády a můžeme péct.
Troubu předehřejeme na 200°C. Doba pečení je asi 30 minut do zlatova.
Pokud se nám na špejli těsto přilepí, necháme je dopéct.
Pozor: prvních 10 minut neotvírat troubu, jinak muffiny nevyběhnou.
Dobrou chuť.