Do vašeho zdravého jídelníčku určitě nepatří sladké nápoje a limonády, které si můžete nakoupit v obchodech. Čistou vodu však nejde pít do nekonečna. Co si takhle připravit vlastní sladké koncentráty, se kterými si můžete osladit a dochutit čaj i klasickou vodu? Na jaře při procházce najdete mnoho bylin a květů, ze kterých jsou sirupy nejlepší.
O něco zdravější sladidlo
Domácí sirupy a medy jsou sice zdravější, avšak nečekejte menší poměr cukru. V každém receptu se totiž dočtete o poměrně velkém množství cukru, nejčastěji se doporučuje světlý třtinový cukr, nebo ten s želírovací přísadou. V domácích sirupech však nenajdete žádnou chemickou náhražku ani umělé sladidlo. Díky tomu jsou tyto domácí výrobky mnohem zdravější a pro vaše tělo prospěšnější.
Jak využít domácí produkty?
Pokud se rozhodnete pro výrobu domácích sirupů, jejich využití je velké. Nejenže máte dostatek sirupu pro vytvoření domácích šťáv pro celou rodinu, sirup totiž můžete přimíchat také do osvěžujících koktejlů při prvním posezení na zahradě. Přidat můžete sirup také do marmelád, zajímavé ochucení získáte i v případě slazení dezertů. Připravujete svěží jarní dort z ovoce a tvarohu? Pak do polevy přidejte i trochu sirupu, moučník bude mít o mnoho zajímavější chuť.
Šeříková svěží limonáda
Ve vaší domácnosti si velmi rychle oblíbíte limonádu vyrobenou z šeříkového sirupu. Pokud si vyrobíte sirup z květů šeříku, pak už vám stačí jen soda, pár kousků malin a kostky ledu. Při smíchání se sirupem dostanete perfektní a svěží limonádu, kterou můžete podávat kdykoliv během horkých dnů. Pro přípravu šeříkového sirupu budete potřebovat:
- 4-5 velkých květů šeříku,
- ½ lžičky kyseliny citronové,
- 1 granátové jablko,
- 250 g světlého třtinového cukru.
Postup přípravy:
- Vložte do hrnce květu obrané od stonků.
- Přidejte k nim také pečlivě vydlabané granátové jablko, nebojte se zrníček ani dužiny.
- Abyste zabránili růstu bakterií v sirupu, přidejte také trochu kyseliny citronové.
- Tuto směs zalijte dostatečně vodou, aby byla každá surovina zcela ponořena.
- Přiklopte hrnec poklicí a nechte směs louhovat do druhého dne, kdy přes plátýnko přeceďte a vyždímejte květy do poslední kapky.
- Vznikne vám čistý, vylouhovaný koncentrát.
- Tento základ sirupu přiveďte k mírnému varu a postupně vmíchejte i třtinový cukr.
- Vařte, dokud nezískáte koncentrát sirupu, ještě horký ho přelijte do dobře uzavíratelných sklenic. Po vychladnutí můžete sklenice skladovat v lednici,
Pampeliškový med
Už naše babičky se těšily na začátek jara, kdy se na loukách jako první objevují žluté květy pampelišek. Pro výrobu pampeliškového medu nebo sirupu se vám budou hodit jen květy, pampelišková nať nebo kořen se však suší a přidávají se pak do čajů. Pampeliška totiž patří k oblíbeným léčivým bylinám, které umí zahnat podzimní nachlazení. Využijte proto při sběru celou rostlinu a doma si oddělte květy od zbytku byliny.
Sirup nebo med si připravíte stejným postupem, stačí opět přidat do vylouhované směsi cukr a vařit tak dlouho, dokud sirup nezhoustne.
Jaké další druhy můžete využít?
Do oblíbených surovin, ze kterých se jarní sirupy připravují, patří rozhodně i fialka vonná, její květy provoní celý domov i při samotném vaření. Oblíbené jsou také levandulové sirupy, do těch se často přidávají také listy meduňky pro ještě větší svěžest a nádech citronu. Obecně platí, že pokud chcete sirupu dodat svěžest, je potřeba přidat dva nebo tři plátky citronu s chemicky neupravenou kůrou.
Na začátku léta se pak dočkáme také vykvetlého bezu, ten vás zaujme velkými hlavami drobných květů. Svařit je do sirupu bude skvělou volbou, jelikož si budete moct vychutnávat svěží a sladkou šťávu klidně po celou zimu.
Zdroj foto: www.freepik.com