Kdo by neznal tohle oblíbené jídlo? Rajská omáčka, knedlík a plněné papriky. Jenže, co si budeme povídat, nejde zrovna o nízkokalorický oběd. Naštěstí existuje varianta, která vám zaručí, že se bude jednat o plnohodnotné, zdravé a navíc energicky méně náročné jídlo. Pravdou je, že chuťově je to jiná kategorie, ale pokud milujete zdravé jídlo, nebude vám to činit žádné problémy. Spíš naopak je docela možné, že si tyto nízkokalorické náhrady jídla zamilujete a nebude toužit po jiném. Jde o recept, který běžně používají vegetariáni a přesto, že se ve vašem jídelníčku běžně vyskytuje maso, je fajn dopřát svému tělu i bezmasé jídlo.
Co budeme potřebovat
- Papriky
- Balíček sójového granulátu
- Jednu cibuli
- Česnek podle chuti cca 4 stroužky
- Koření: majoránka, špetku červené papriky, pepř, sůl nebo rovnou mix koření do sekané
Jak budeme postupovat
Sójový granulát si povaříme v zeleninovém vývaru nebo ve vodě, kterou dochutíme. Můžeme dát špetku grilovacího koření, polévkové koření, vegeta atd. Zkusíme, zda je nálev dostatečně slaný a granulát krátce povaříme, než nasaje vodu a změkne. Necháme ho přes cedník okapat a dáme do misky zároveň s cibulí, utřeným česnekem, kořením. Papriky si připravíme běžným způsobem, že vydlabeme a vyčistíme vnitřky. Vše postupuje stejně jen s tím rozdílem, že místo mletého masa použijeme sójový granulát, kterým naplníme papriky. Vložíme na plech, podlijeme vodou, která nám zbyla z vaření granulátu, a zapečeme. Knedlík nahradíme bezvaječnými těstovinami nebo rýži a rajskou si připravíte tak, jak jste zvyklí.
Tip na závěr: Pokud není sója zrovna váš šálek kávy, lze papriky plnit buď směsí z rýže, ovesných vloček, kuskusu a zeleniny. Pokud vynecháte rajskou omáčku lze připravit plněné papriky i se sýrem, jako příloha pak brambory.