Pro někoho mohou být batáty velmi netradiční potravinou, obzvláště když jsou využívány jako příloha k běžným pokrmům, mají totiž velmi netradiční sladkou chuť. Právě to jim však dodává jedinečnost a nabízí se několik možností, jak je v kuchyni využít.
Batátové noky
Na 4 porce budete potřebovat:
- 2 velké batáty
- vejce
- 1,5 hrnku hladké mouky
- petržel, libeček
- mandlové plátky (zhruba 30 gramů)
- olej a koření
Postup přípravy:
- Oloupané batáty nakrájené na větší kousky nechte povařit v osolené vodě 15 minut, aby změkly.
- Poté nechte chladnout, mezitím si opražte mandlové plátky. Následně je odložte stranou.
- Studené batáty rozmačkejte, okořeňte, přidejte vajíčko a promíchejte. Postupně přidejte také mouku, tak vám vznikne těsto, které by ideálně nemělo lepit.
- Poté těsto vyválejte do tenkých válečků a odkrajujte noky, které pak vložte do vroucí osolené vody na zhruba 3 minuty, dokud nevyplavou.
- Aby byly noky chutnější, po scezení můžete ještě osmažit na pánvi a na závěr posypte mandlemi a čerstvými bylinkami.
Pečené pikantní batáty
Budete potřebovat:
- 4 větší batáty
- palici česneku
- chilli papričky
- olivový olej, sůl a pepř
Postup přípravy:
- Ještě, než začnete, začněte rozpalovat troubu na 180 °C.
- Sladké brambory si oloupejte a nakrájejte – na měsíčky či hranolky.
- Na plech vystlaný pečícím papírem vyskládejte batáty, neoloupané stroužky česneku, sušené chilli papričky, dále můžete přidat také bylinky dle chuti.
- Následně osolte, opepřete a zakápněte trochou olivového oleje.
- Pečte zhruba 30 minut, pro lepší propečení můžete v průběhu batáty promíchat.
Batátové pyré
Budete potřebovat:
- 4 větší batáty
- 2 lžíce másla
- česnek
- parmazán (50 g)
- hrnek mléka
Postup přípravy:
- Batáty uvařte do změknutí, poté k nim přidejte rozpuštěné máslo.
- Na trošce másla osmahněte nahrubo pokrájený česnek.
- Do brambor s máslem přidejte mléko a parmezán a vyšlehejte pomocí ručního šlehače.
- Můžete lehce přisolit, myslete však na slanost parmezánu.
- Na závěr můžete ozdobit bylinkami a hoblinkami parmezánu.
Batáty v sobě skrývají mnoho chutí, a především důležitých živin, rozhodně proto stojí za to vyzkoušet je jako přípravu. Záleží jen na vás, k jakému pokrmu a jaký způsob přípravy zvolíte.
Zdroj foto: pixabay.com