Voňavá bezová šťáva je výbornou volbou pro horké letní dny, kdy nám pěkně vychlazená dokáže nabídnout příjemné osvěžení a zároveň i hravě zažene žízeň. Mimo výtečné chuti určitě nesmíme opomenout příznivé zdravotní účinky na naše tělo i organismus, kterými je šťáva vyrobená z bezinek proslulá.
Bezovou šťávu si můžete doma připravit i vy a to poměrně snadno. My jsme pro vás do dnešního článku ukryli jednoduchý recept, se kterým to hravě zvládnete. Domácí bezová šťáva pak pro vás bude tou nejsladší odměnou!
Zdravotní účinky
Bezová šťáva rozhodně není to jediné, co si z bezinek či jejich květů můžete připravit. Neméně oblíbený je i bezový léčivý čaj vhodný například při nachlazení. Děti naopak milují bezový sirup, který je náramně sladký a ideální například jako poleva na palačinky.
Ačkoli jsou bezinky v syrovém stavu mírně toxické – mohou způsobovat nevolnost – po tepelné úpravě je můžete konzumovat bez omezení. Bezinky jsou známé pro vysoký obsah kyseliny jablečné, tříslovin, pektinu, silice a vitamínů A, B a C. Odvar ze sušených květů je vhodný při pocení, pozor ale na to, že je močopudný. Šťáva získaná z plodů naopak působí pozitivně při migrénách a nervových chorobách.
Bezová šťáva – recept
Potřebujete:
- 40 bezových květů
- 80 g kyseliny citronové
- 3 ks citronů
- 2 kg cukru krupice
Postup přípravy:
Bezové květy velmi opatrně opláchněte pod tekoucí vodou, ale dejte si pozor, ať z nich nesmyjete všechen pyl, který určuje výslednou kvalitu sirupu. Poté nechte cca 3 litry vody přejít varem. Citron nakrájejte na kolečka a společně s květy uložte do misky a přelijte je vychladlou vodou smíchanou s kyselinou citronovou, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin odpočívat a louhovat. Za 24 hodin výluh přeceďte přes cedník do hrnce, přidejte cukr a za občasného míchání zahřejte – až se cukr rozpustí, nalijte horkou tekutinu do připravených sklenic, uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru. Doporučujeme sklenice uskladnit v tmavém místě.