Kašel je možné přečkat, vyléčit běžně dostupnými léky nebo se jej pokusit zahnat s pomocí bylinek. Na výrobu sirupu proti kašli, budeme potřebovat čerstvé nebo sušené bylinky. Ideálně takové, jež se přímo na kašel používají.
Mezi takové bylinky patří například meduňka, máta, jitrocel, kozlík, mateřídouška a další. Buď si je můžeme doma nasušit sami, nebo koupit v prodejně s bylinkami či lékárně. Před mnoha lety se lidé léčili pouze za pomocí bylinek. Dnes se mnoho lidí k této staré moudrosti opět vrací a využívá pro léčení sebe a své rodiny přírodní prostředky.
Bylinky mají léčivou moc
Bylinky mají nezanedbatelnou léčivou sílu a bylo to již mnohokrát vědecky prokázáno. Slouží především jako podpůrná léčba ke klasické medicíně, ale mnohdy pomáhají i samotné. Nepoužíváme je pouze pro jejich nezaměnitelné aroma a výtečnou chuť v kuchyni, ale především na různé problémy. Počínaje nachlazením, kašlem, na trávení, bolest, až po antibakteriální vlastnosti. Neměli bychom se k nim uchylovat jen v době, kdy je nám nejhůř, ale používat také jako prevenci. Ovšem i bylinky se musí užívat s mírou. Vytvořením silného „driáku“ si lepší účinky nezajistíme. Vždy máme na mysli doporučené dávkování.
Jak bylinky pěstovat
Pěstovat bylinky lze na zahrádce nebo doma v truhlíku. Takto je máme vždy čerstvé na dosah ruky a mají většinou lepší účinky než bylinky sušené. Ale i sušené mají mnoho pozitivních vlastností. Dnes jsme se zaměřili na potíže spojené s nachlazením. Přinášíme vám recept na sirup proti kašli, který si snadno připravíte.
Sirup proti kašli
- Studená voda 1l
- Cukr 1kg
- 200g čerstvých či sušených bylinek
- Jeden citrón bez chemického ošetření
Bylinky slijme studenou vodou, přidáme nakrájený citron a necháme během noci luhovat. Tuto směs následující den přecedíme a přidáme kilo cukru na jeden litr vody – přivedeme k varu. Vodu dále nevaříme, odstavíme z ohně. Má-li tekutina konzistenci sirupu, nalijeme jí do sklenic.
Jestliže není sirup dost hustý, postup zopakujeme – přivedeme k varu a odstavíme. Takto je možné postup několikrát zopakovat, případně dodáme cukr, který sirup zhustí. Uchováváme ho v chladu a temnu. Po otevření skladujeme v lednici, aby nepodléhal kvašení. Není určen na dlouhodobé skladování.