Cukrovka patří mezi onemocnění, která jsou velmi nepříjemná a vyžadují bohužel mimo jiné i specifické stravování. V současné době trpí diabetem jednoho či druhého typu celkem více než 700 000 lidí po celé České republice. Příčinou samotného onemocnění mohou být jednak genetické predispozice a jednak také ryze nezdravý životní styl spojený s minimálním množstvím pohybu a neustálým přejídáním se. Pokud cukrovka propukne, musíte se přizpůsobit a dbát na to, aby vaše strava odpovídala stavu, v němž se nacházíte. Podívejme se tedy na stravování při diabetu poněkud podrobněji.
Jídelníček při cukrovce
Jídelníček je při tomto onemocnění poněkud specifický a první zásadou je to, abychom jedli skutečně střídmě. Pokud se budete přejídat a vaše tělesná hmotnost půjde nahoru, tak rozhodně ničemu nepomůžete. Pozor je nutné si dát na omezený příjem sacharidů. Vyšší obsah cukru může být vcelku velkým problémem. Dále je určitě důležité jíst pravidelně počas celého dne. Optimální je rozdělení potravin na celkem 5 až 6 porcí. V jídelníčku by měla být zakomponována také zelenina ve vyšším množství. Minimalizujte taktéž obsah tuku.
Doporučované potraviny
Při této dietě je vhodné soustředit se například na mléčné výrobky. Volte ale jen ty netučné. Dále se doporučují kvalitní tuky rostlinného původu a libová šunka v menším množství. Z masa je optimální drůbež, a to prakticky jakákoli. Výborné jsou i ryby. Máte-li chuť na těstoviny, pak volte ty celozrnné. Ryže je také vhodné v provedení natural. Jako přílohu si můžete klidně dopřát i brambory. Vše doplňte maximálním množstvím ovoce a zeleniny.
Zakázané potraviny
V první řadě se vyvarujte potravin s vyšším obsahem cukru. Coca cola anebo jiné sladké sycené nápoje jsou doslova studnici takovýchto jednoduchých cukrů a je nutné se jich vyvarovat. Nepřípustné jsou i tučné uzeniny a paštiky. Dále byste neměli jíst vnitřnosti a tučné mléčné výrobky.