V létě se nám na zahrádkách urodí spousty ovoce, že obvykle nevíme, co s ním. Už vás nebaví neustále zavařovat a mrazit svou úrodu? Vyrobte si skvělý domácí sirup, který se s tím kupovaným nemůže srovnávat. Je to velmi snadné.
Poctivý, zdravý a dobrý
Domácí sirup si okamžitě zamilujete, je plný vitamínů a nenajdete v něm žádné umělé látky. Už naše babičky dobře věděly, že úrodu ze zahrádky je potřeba využít na maximum. Domácí sirup si můžete udělat z jakéhokoliv ovoce, potřebovat k tomu pak budete jen pár ingrediencí. Aby byl sirup co nejvýraznější a hodně chutný, použijte co nejméně vody, nejlépe se pak pracuje s měkkým ovocem, jako jsou jahody nebo maliny. U tohoto druhu ovoce si vystačíte s minimem vody a na chuti to rozhodně poznáte.
Recept na domácí jahodový nebo malinový sirup
Příprava je skutečně jednoduchá, připravte si omyté ovoce dle své chuti – v tomto receptu to budou právě jahody nebo maliny. Kromě ovoce si připravte již zmiňovanou vodu a také cukr. Pokud chcete, aby vám sirup doma vydržel déle, je dobré přidat i kyselinu citronovou.
- Omyté ovoce zalijte vodou tak, aby bylo ponořené – nepřidávejte zbytečně moc vody a ovoce povařte.
- V průběhu vaření se vám bude tvořit pěna, kterou je zapotřebí odstranit, jinak by sirup mohl být nehezky zakalený.
- Ovoce vařte tak dlouho, dokud jahody nebo maliny zcela neztratí svou barvu.
- Následně uvařenou tekutinu přeceďte přes jemné sítko nebo ještě lépe přes plátýnko.
- Tekutinu pak dále ještě krátce povařte s cukrem – toho přidávejte podle chuti, čím více cukru, tím bude pak sirup hustější.
- Pokud se chcete cukru zcela vyvarovat, určitě můžete, v tom případě ale počítejte s tím, že sirup nebude mít dlouhou trvanlivost.
- Ještě za tepla pak sirup přelijte do připravených sklenic.
Pro ozvláštnění chuti můžete do sirupu přidat ještě kapku vanilkového extraktu nebo špetku koření.
Zdroj foto: www.pixabay.com