Dýňová sezóna je sice ještě daleko, ale už je vhodné zajistit si zajímavé recepty. Alespoň vás pak nic nezaskočí a poradíte si s množstvím dýní, které se váží k podzimu. Receptů z dýně existuje nespočet a patří sem i kečup, který rozhodně nemusí být pouze z rajčat.
Ten dýňový je chutnou a zdravou alternativou, zvlášť vyrobíte-li si jej doma sami. Rozhodli jsme se prozradit vám dva recepty a vyberte si takový, který se vám zdá lepší, případně zkuste oba a dejte nám vědět, který vám víc chutná.
Recept č. 1
- 800 g dýňové dřeně Hokaido
- 500 g rajčátek
- 300 g cibule
- 2 až 4 stroužky česneku (kdo jak má rád)
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 2 lžičky kari (anebo 1 lžičku kari a 1 kurkumy)
- 1 lžička chilli
- 100 g cukru (lze nahradit jiným sladidlem)
- 2 lžičky soli
- 100 ml bílého vinného octa
- 100 ml vody
Postup přípravy
Dýni zbavenou semínek nakrájejte na menší kousky, pokrájejte rajčátka, cibuli, česnek, zázvor a vše vařte 45 minut v hrnci s octem a 100 ml vody.
Uvařené pak rozmixujte a přidejte další ingredience. Ještě horký kečup (pyré) plňte do sklenic a otočte vzhůru nohama.
Recept č. 2
- 1 kg dýňové dřeně
- 500 ml 5% jablečeného octa
- 400 g želírovacího cukru
- 2 polévkové lžíce perníkového koření
- 2 kávové lžičky cayennského pepře
- Strouhaná kůra z jednoho citronu
Postup přípravy
Opět dýni očistěte, odstraňte semínka a nakrájejte. Vařte ji společně s octem a poté rozmixujte na pyré a přidejte další ingredience včetně želírovacího cukru a ještě povařte 10 minut. Horkou směs dejte do sklenic a pečlivě uzavřete.
Z uvedeného množství je cca 1,5 litru kečupu, který je výtečný ke grilovanému i pečenému masu a dalšímu využití, jako klasický kečup. Do pomazánek, zálivek atd.