Dýně Hokaido je skutečný vitamínový zázrak z přírody. Nejen, že obsahuje velké množství beta – karotenu, vitamínů skupiny B (B1, B2, B3), najdeme zde také často deficitní vápník a železo. Co se týče draslíku, dýně je skutečným přeborníkem. V jednom šálku jej najdeme v celkovém množství 550 mg, tedy asi o 33 % více, než vestředně velkém banánu.
Vitamínová bomba
Draslík funguje nejlépe ve společnosti sodíku, poměr příjmu draslíku k sodíku by měl být 2:1. Rovnováha mezi sodíkem a draslíkem má pro nás skutečně zásadní význam. Společně se totiž v našem těle starají, mimo jiné, o vyvážené vodní hospodářství. Několik studií ukazuje, že konzumenti potravin s relativně vysokým obsahem draslíku mají oproti srovnatelným skupinám s nízkým příjmem draslíku nižší krevní tlak.
Dýně dále obsahuje velmi slušnou dávku luteinu a zaexantinu, dva nesmírně cenné pomocníky pečující o náš zrak. Dále zde najdeme hezké množství již výše zmíněného betakarotenu. Nezapomínejme však, že karotenoidy k tomu, aby se mohly vstřebat, vyžadují tuk. Stačí je tedy připravit s troškou semínek, popřípadě dobrým olivovým olejem.
Dalším významným představitelem z rodiny karotenoidů je beta – kryptoxantin, který by významně mohl napomoci snížit riziko vzniku rakoviny plic.
Dopřejte organismu antioxidanty
Dýně hokaido dokáže rovněž předcházet revmatoidní artritidě. Za neméně důležité stojí také fakt, že se vyznačuje silně antioxidačními účinky.
Nutno ještě podotknout, že dýně hokaido dokáže krásně prohřát organismus, váže na sebe toxiny, léčí žaludek, slezinu a slinivku břišní. Polévka z ní tedy zasytí i nejednoho diabetika, kterému navíc pomůže…
Při nákupu dýně Hokaido nedbejme tolik na kvantitu, jako kvalitu. S větší dýní se nám bude hůře pracovat, bývá obvykle tvrdší. Pokud vsadíme na menší a mladší dýni, odměnou nám bude její jemnější struktura.