Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
Na rozdíl od klasických druhů dýní má dýně Hokaido v kuchyni rozmanité využití. Kdo má dýni spojenou pouze s kompoty či džemy, bude možná překvapen, jaké delikátní, rychlé a levné pokrmy lze z dýně Hokaido připravit. Velice oblíbená je polévka z dýně Hokaido.
Pro přípravu budeme potřebovat tyto ingredience
Dýně Hokaido asi 500 g, 1 cibule, máslo, 750 ml vody, sůl, pepř, smetana ke šlehání
Postup při přípravě
Na másle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přisypeme nahrubo nastrouhanou dýni Hokkaido, klidně i se slupkou, brzy změkne. Chvíli lehce restujeme, mícháme. Podlijeme horkou vodou, osolíme podle chuti, raději méně. Dusíme doměkka, což trvá cca 10 -15 minut.
Rozmixujeme nebo propasírujeme, ale lze i rozšlehat metličkou. Chceme-li, pro zjemnění přimícháme 2 – 3 lžíce smetany ke šlehání a podle chuti dosolíme. Pro dospělé můžeme krémovou polévku z dýně Hokkaido okořenit maličkou špetkou bílého pepře.
Polévku z dýně Hokkaido podáváme s krutonky (kostičky z rohlíku osmažené na tuku dozlatova). Polévka je hotová a můžeme podávat. Zaujme nás nejen výbornou chutí, ale také krásnou výraznou barvou.