Každý milovník této pochoutky bude znát krále sýrů – Hermelín. Sýr s ušlechtilou bílou plísní, který je vydařenou napodobeninou francouzského sýra camembert. Ten se dá připravit různými způsoby od pomazánky, salátů, nakládaného, smaženého až po ten grilovaný. Výborně se hodí k mladým červeným vínům. Hermelín i po zakoupení a skladování na chladném místě mění své organoleptické vlastnosti, jako je vzhled, zápach a specifická chuť.
Z historie sýrů s plísní
Původ sýrů s plísní je tak trochu opředen tajemstvím a tradují se různé historky. Jedna z nejznámějších vypráví o selce, která zapomněla sýr ve sklepě. Po nějaké době si na něj vzpomněla, šla do sklepa a našla na něm bílou plíseň a chtěla ho vyhodit. Ale protože to byla šetrná selka, ochutnala, zda by se přece jen nedal sníst. K jejímu překvapení chutnal výtečně. Tento příběh se odehrál, jak jinak ve francouzské vesnici Camembert a odtud i první sýr s plísní. Ten se vyrábí už od roku 1791. Historie Hermelínu je mnohem mladší a to někdy k první polovině 20. století. Tolik o historii sýrů a teď si popíšeme jak tuto dobrotu ugrilovat na česneku.
Potřebné ingredience
- Hermelín
- Grilovací koření
- Sůl, pepř
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
Postup přípravy
Do nádoby ve které budeme připravovat marinádu, nalijeme olej a přidáme lisovaný česnek, sůl, pepř i grilovací koření. Hermelín si položíme na alobal a z obou stran jej potřeme marinádou. Zabalíme jej a necháme dvě hodiny pořádně odležet, aby se všechny chutě a vůně smíchaly. Nakonec ho v alobalu položíme na rozpálený gril a z každé strany chvíli grilujeme. Po ugrilování ho rozbalíme, dáme na talíř, ozdobíme snítkou kadeřavé petrželky a podáváme nejlépe s chlebem.