Lilek vejcoplodý je jednoletá rostlina. Dorůstá až jednometrové výšky. Květy jsou nachové až světle fialové. Plodem jsou červenofialové bobule.
Výborný je lilek grilovaný. Dnes na dva způsoby.
1.Recept
- Lilek
- Česnek
- Olej
- Sůl
- Bazalka
Postup přípravy
Oloupaný lilek nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme asi 20 minut vypotit. Připravíme si marinádu z oleje, prolisovaného česneku a jemně nasekané bazalky. Do ní vložíme nakrájený lilek, necháme chvilku odpočinout a poté grilujeme po obou stranách.
Podáváme s bílým pečivem jako předkrm, nebo rychlé pohoštění. Dobrá chuťovka k masu.
2.Recept
- lilek 4 plátky
- 1 špetka oregána
- 1 špetka sůl
- 8 lžic oleje
- česnek
Zálivka
- 1 špetka mletého pepře
- 1/2 citronu
Postup přípravy
Lilky omyjeme, osušíme a nakrájíme na šikmé plátky.
Z citronu vymačkáme šťávu. Do mísy přilijeme olej a po lžičkách (asi 4) přidáváme citronovou šťávu, vyšleháme metličkou, osolíme, okořeníme a přidáme přelisovaný česnek.
Lilky potřeme po obou stranách olejovou směsí.
Po natření vložíme lilky na mřížku grilu a grilujeme při středním teple, až změknou, asi 25 minut. Při grilování potíráme lilky olejovou směsí.
Můžeme podávat s americkými bramborami a tatarkou.
Dobrou chuť.