Rajčatový protlak nechybí patrně v žádné kuchyni, protože jde o potravinu, kterou používáme při vaření k dochucování pokrmů, přípravě dipů, do salátů, ale i samostatně. S domácího rajčatového protlaku lze uvařit i rajská polévka či omáčka. Rajčatový protlak je snad ještě používanější surovinou, než hořčice. Spolu tito dva tvoří nenahraditelné pomocníky v kuchyni.
Připravíte-li si rajčatový protlak doma, pak přesně víte, co obsahuje a nemusíte se bát chemických složek a dokonce se v něm i nějaké vitamíny najdou. I když v případě protlaku jde spíše o samotnou chuť. Pokud byste chtěli zachovat co největší množství živin, museli byste jej připravovat pouze mixováním netepelně zpracovaných surovin a takovýto protlak spotřebovat velmi rychle, případně jej zamrazit. Nicméně dnes bude řeč o klasickém protlaku, kde se rajčátka vaří, melou či mixují, pasírují a následně pro možnost ho déle uchovávat probíhá i zavařování do sklenic.
Postup práce a ingredience
Připravte si libovolné množství rajčat. Čím zralejší, tím lepší. Zralá rajčátka jsou jemnější, sladší – tudíž i omáčka bude taková. Rajčata zbavíme nejdříve „bubáků“ a poté je omyjeme a nakrájíme. Vhodíme do hrnce a za občasného míchání je necháme zcela rozvařit, až z nich zbude jen hustá omáčka, kterou necháme vychladit a následně rozmixujeme či pomeleme a přecedíme přes cedník – zůstane jen čistý protlak bez slupek a semínek.
S tímto protlakem budeme následně pracovat. Dochutíme jej solí, cukrem, kořením (nové koření, pepř, bobkový list) a bylinkami, případně (kdo má rád, tak i česnekem). S chutí protlaku se dá vyhrát. Nicméně bohatě stačí sůl, cukr, pepř, nové koření, bobkový list. Protlak s bylinkami a kořením povaříme, opět přecedíme. Pokud výsledek chuťově odpovídá našim představám, začneme protlakem plnit čisté sklenice a sterilujeme po dobu 20 minut.
Zavařit lze i v základní neochucené verzi
Protlak lze sterilovat i neochucený a následně s ním po otevření sklenice pracovat dle daného receptu. Přidat do něj česnek, sůl, cukr, koření, bylinky při vaření polévky či omáčky. Neochucená základní varianta je pak víc variabilní.