Jste-li vášnivý zahrádkář, jistě vás potěší možnost pěstovat si zeleninu z vlastnoručně získaných semínek. Každý však jednou začínal, v tomto článku se proto dozvíte základní věci, které je třeba vědět před začátkem semenaření.
Co je to semenaření?
Díky této činnosti získáte z vlastních plodů okurek semena pro vysazení v další sezóně. Výhoda spočívá v tom, že budete-li pěstovat stále stejnou odrůdu, rostlina se přizpůsobí podmínkám vaší zahrady. Stane se tak odolnější a sníží se potřeba hnojení a ochranných prostředků proti škůdcům. Budete proto mít rostliny vyhovující vašim kvalitativním požadavkům, čehož je u kupovaných semen těžké dosáhnout.
Hlavní výhody semenaření
Jednou z výhod je ušetření financí, které každoročně za osivo utratíte. Také odpadá starost včasného nákupu semínek, abyste stihli zasít, budete totiž mít zásobu vlastního osiva doma. Je důležité volit nehybridní odrůdy, aby docházelo ke správné dědičnosti.
Pěstování z vlastního osiva se může stát skvělou zábavou, lze sehnat staré odrůdy, které jsou tradičními ve vašem kraji a pokračovat tak v této linii, právě takové okurky si nejlépe zachovají své vlastnosti i po další generace. Díky semenaření také pomůžete ekologii a biodiverzitě prostředí.
Jak na správnou techniku
Zatímco okurky pro konzumaci se sklízí mladé, plody pro získání semen musíme nechat co nejvíce vyrůst, klidně až přezrát. Vzhledem k tomu, že jsou okurky cizosprašné, je vhodné pěstovat na zahradě pouze jednu odrůdu, aby mezi více druhy nedošlo ke křížení a degradaci námi požadovaných kvalit.
Je vhodné pěstovat větší množství okurek, abychom dostali reprezentativní vzorek pro následný výběr na osivo. Po sklizni je dobré nechat okurky ještě týden či dva dozrát na slunci, poté vybrat semena ze středu plodu, nechat je zhruba den kvasit a poté propláchnout vodou.
Produkce vlastního osiva je skvělým krokem pro vaši zahradu, poskytne vám velkou variabilitu a nové zkušenosti, navíc se nejedná o žádný složitý postup. Nebojte se proto vyzkoušet pěstování okurky už od semínka.
Zdroj foto: freepik.com