Občas se stane, že vývar není úplně podle našich představ. Buď maso nepustilo dostatek šťávy, chuť není vyvážená, zelenina nic moc nebo nedej bože je příliš mastný. Dnes se společně podíváme na nejčastější chyby při vaření vývaru včetně toho, jak jej zbavit mastnoty.
Chyba č. 1
Přiléváte k masu do hrnce horkou vodu namísto studené. Horká voda způsobí, že se maso zatáhne a nepustí do vývaru šťávu. I během vaření přilévejte pouze studenou vodu.
Chyba č. 2
Zeleninu do vývaru krájíte a vaříte jí celou věčnost. Do vývaru se samozřejmě zelenina dává, ale ideálně vcelku, aby se rychle nerozvařila. Mrkve nedávejte moc, aby vývar nebyl příliš sladký a cibuli vkládejte i se slupkou (prvně ji umyjte), vývar bude mít pěknější barvu. Vývar pak sceďte a teprve pak přidejte zeleninu nakrájenou na malé kousky.
Chyba č. 3
Netáhnete, ale vaříte. Jakmile voda s masem a zeleninou začne vařit, stáhněte plamen a nechte pouze zlehka probublávat. Kuřecí vývar se vaří dvě hodiny a hovězí klidně celou noc.
Chyba č. 4
Nesbíráte pěnu, která se tvoří. To může způsobit zakalený vzhled vývaru. Pro vyčištění vývaru jej přelijte přes sítko anebo zkuste metodu čištění vývaru pomocí vaječných bílků.
Jak vývar odmastit?
- Pomocí krajíce chleba, který nasaje do sebe přebytečnou mastnotu
- Mastná oka můžete sesbírat lžíci
- Použít můžete papírovou utěrku, která mastnotu nasaje
- Počkáte, až vývar vystydne a ztuhlý tuk odstraníte lžíci
- Do vývaru hoďte ledové kostky – mastnota k nim přilne. Pak led lžíci vytáhněte