Stará dobrá rada, jak na to. Práce s ním je velmi jednoduchá. Nejtěžší ovšem je koupit opravdu čerstvý kvalitní chřest! Zkuste jeden z receptů a chřest si letos opravdu zamilujete.
Tradiční chřest
Ingredience
- Chřest
- Cukr
- Máslo
- Citron
- Sůl
Postup
Chřest bílý se rozhodně musí pečlivě celý oloupat až po hlavičku. U zeleného chřestu stačí oloupat cca poslední třetinu stonku (pazochu).Vaříme v osolené vodě se špetkou cukru, plátkem másla a kolečkem citrónu. Podle tloušťky výhonků postačí doba 7 až 12 minut na jeho změknutí. Po uvaření chřest nesmíte ponořit do studené vody, jako se to dělá např. s brokolicí. Chřest by ztratil všechny vitamíny a oslabila by se jeho chuť. Tradičně se chřest podává s holandskou omáčkou. Je to chutné, svěží, letní ale proč trochu neexperimentovat?
Chřestový desert s jahodami a vanilkovým krémem
Ingredience
- bílý chřest
- Jahody
- Žloutek
- Tvaroh
- Vanilka
- Cukr
- máslo
Postup
Bílý chřest krátce povaříme v neosolené vodě a na másle s cukrem restujeme doměkka. Z cukru, tvarohu, žloutku a vanilky vyšleháme nad vodní párou jemný krém. Podáváme s čerstvými jahodami.